Helyi közélet

2013.05.23. 19:29

„Kevesebb pénzért fognak többet dolgozni”

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pedagógusok reménykednek, a PDSZ nem bízik a szeptemberi béremelésben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pedagógusok reménykednek, a PDSZ nem bízik a szeptemberi béremelésben.

Korábban sokat lehetett hallani a pedagógus-életpályamodell tervezett bevezetéséről. A több feladatot, de több pénzt is jelentő programot már egyszer elhalasztotta a kormány a forrás hiánya miatt. De hogyan készülnek a pedagógusok? Számítanak-e a szeptemberi változásokra?

A Kós Károly Építőipari Szakközépiskola igazgatója, Kocsis István azt mondta lapunknak, ők úgy tudják, hogy szeptembertől esedékesek a változások, bár erről még semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Mint fogalmazott, a pedagógusok számára az iskolában töltött órák megemelése a legfájdalmasabb. Az igazgató azonban a délutáni órákat szeretné hasznosan felhasználni. Újraindítaná azokat a szakköröket, melyek az utóbbi években a pénzhiány miatt elmaradtak, de jutna idő a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra is. Az iskola tanárai arra számítanak, hogy a többletmunkához megkapják a megígért többletfizetést is, ami átlagban 30 százalék béremelést jelent majd.

– Nagyon bízunk benne, hogy az is meglesz, hiszen kollégáimmal beszélgetve gyakran hallom, hogy sokan megélhetési gondokkal küzdenek. Legutóbb 8-10 éve volt az oktatási szférában komolyabb béremelés – jelezte az igazgató.

Hozzátette: ha délután is bent kell lenniük az iskolában a tanároknak, attól a kevés bevételtől is elesnek, amit esetleg magánórák tartásával kerestek.

Csak a terhek

Nem ilyen bizakodó Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete regionális ügyvivője. Ő azt állította, szeptembertől a terheket bevezetik, de pénz nem lesz hozzá. Ezt ugyanis a megállapodás szerint csak akkor kapják meg a pedagógusok, ha az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi. Azonban már most tudni lehet, hogy nem teszi lehetővé, mondta az érdekvédő. Kifejtette: a béremeléssel egyébként a pályakezdők járnánk a legjobban, a nyugdíj előtt álló pedagógusok viszont alig kapnának valamit. Ez viszont komoly bérfeszültséget okozna. A növekedő terhekről szólva pedig elmondta, a kötelező óraszámot a mostani 22 helyett 26-ban maximalizálja a törvény, az iskolában töltött időt pedig 32-ben állapítja meg. Mindez azt jelenti, hogy a pedagógusoknak a jövőben nem jár majd helyettesítési vagy túlóradíj, tehát kevesebb pénzért fognak többet dolgozni. Az iskolaigazgatók viszont nemigen térnek majd el a törvényben foglaltaktól, hiszen a tankerületeken keresztül utasítani fogja őket a fenntartó, jelezte.

Sok pluszfeladat

Szendrei Zoltán hozzátette: egy 2010-es felmérés szerint a pedagógusok hetente 51 órát dolgoznak. Hiszen az ő munkájuk ne csak az órák megtartása, hanem még nagyon sok más feladatuk is van. Az óraszám növekedése tehát az fogja jelenteni, hogy a tanárok nem tudnak majd rendesen felkészülni a másnapi órákra, pihenni járnak majd az iskolába. Ez pedig mind a gyereke rovására megy majd. Megjegyezte: az terhek növekedése azt is okozhatja majd, hogy amelyik pedagógus teheti, elhagyja a pályát egy jobb állás reményében.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában