Helyi közélet

2013.04.22. 17:51

Döntöttek: mérnökök vagy jogászok lennének

Miskolc - A Miskolci Egyetemen a Gépészmérnöki és Informatikai Kar a legnépszerűbb.

Miskolc - A Miskolci Egyetemen a Gépészmérnöki és Informatikai Kar a legnépszerűbb.Akárcsak az ország más egyetemein, a Miskolci Egyetemen is a gépészmérnöki szak volt a legnépszerűbb az idén a jelentkező fiatalok körében. Fekete Sándor, az intézmény tanulmányi szakreferense elmondta, összesen 6139-en jelölték meg jelentkezési lapjukon a Miskolci Egyetem valamelyik képzését.

Megtévesztő lehet

Jelezte: az a szám azonban megtévesztő lehet, az elmúlt évektől eltérően ugyanis az idén nem tudni, hogy közülük mennyien szeretnének az intézménybe első helyen bekerülni. Az azonban kiderül, hogy legtöbben, azaz 1723-an a Gépészmérnöki és Informatikai Karra jelentkeztek. Az elmúlt években is ez a kar volt a legnépszerűbb, de a kormányzati kommunikáció is azt erősítette, hogy a mérnöki pálya biztos megélhetést nyújt majd a fiatalok számára, tette hozzá a szakember. A karon belül a legnépszerűbb szak a gépészmérnök, ide 605-en jelentkeztek.

A népszerűségi lista második helyén az Állam- és Jogtudományi Kar áll (919 jelentkezővel), annak is a jogász képzése.

Inkább fizetnek

A szám azért is érdekes, mivel ezen a szakon kevesen tanulhatnak majd állami ösztöndíjasként, hiszen a központilag meghatározott pontszám 460 felett van. Azonban úgy tűnik, hogy a diákok inkább vállalják tanulmányaik kifizetését, de ragaszkodnak eredeti elképzeléseikhez. A népszerű karok még a Gazdaságtudományi és a Bölcsészettudományi Kar is. A jelentkezők száma összességében csökkent, egyedül az Egészségügyi Karé nőtt.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában