Helyi közélet

2013.03.06. 21:27

Senki nem marad hittan nélkül

Miskolc - A kisebb egyházak nem az iskolában, hanem gyülekezeten belül oktatják majd a hittant.

Miskolc - A kisebb egyházak nem az iskolában, hanem gyülekezeten belül oktatják majd a hittant.A következő tanévtől az állami fenntartású iskolákban kötelező lesz az erkölcstan vagy a hittan oktatása. Ez utóbbival azonban az a baj, hogy nem minden gyerek választhat majd saját vallása szerinti hitoktatót, mert a hitoktatáshoz egy osztályból legalább 7 gyereknek kellene jelentkeznie, veti fel az egyik hírportál, hozzátéve: erre azonban valószínűleg csak a katolikusoknak lesz esélyük.

De mit szólnak mindehhez a nem katolikus egyházak képviselői?

Értékrendek

Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkésze lapunknak elöljáróban elmondta: azt mindenképpen helyesnek tartja, hogy a gyerekek az iskolában olyan képzést kapnak majd, ami segítséget nyújt számukra az értékrendek között való eligazodásban, legyen az hittan vagy erkölcstan. Megjegyezte: a szomszédos országok közül egyébként mi vagyunk az utolsók, akik ezt bevezetik az állami fenntartású iskolákban. A lelkész szerint egy bizonyos értékrend felkínálása még nem jelenti azt, hogy azzal azonosul is a gyerek vagy a fiatal, ahhoz az is kell, hogy őt a szülők hasonló szellemben neveljék otthon.

Sándor Frigyes nem tartja problémának, ha a hittanórákat nem az iskolában tartják majd az evangélikus lelkészek. Mint mondta, erre fizikailag nem is lennének képesek, hiszen Miskolcon 3 lelkész van, iskola pedig közel 40. A volt önkormányzati iskolákba járó gyerekeknek hittanoktatást eddig is gyülekezeten belül oldották meg, amire volt is igény.

Viszont fontosnak tartották, hogy a nehéz szociális körülmények között élő gyerekekhez eljussanak, így az őket nevelő iskolákba elmentek az lelkészek. Egyik lehetséges megoldás lehetne, hogy az evangélikus hittant igénylő gyerekeket a városból összegyűjtenék, és a tanórák után tartanák meg nekik a hittanórát. Azt azonban nem tudni, hogy erre lehetőséget ad-e majd a törvény, tette hozzá a lelkész.

Ha igény van rá

A baptista egyház is marad a gyülekezeti hittanoktatásnál, mondta lapunknak Bódis Sámuel baptista lelkipásztor, egyházkerületi elnök. Mint jelezte, országszerte sok oktatási intézményük van, ahol a gyerekek részesülnek hittanoktatásban. Miskolcon például ezt speciális oktatási program is kiegészíti. Az állami fenntartású iskolák diákjainak pedig adott a gyülekezeti hittanoktatás. Ha valamelyik intézményben nagyobb igény mutatkozna, akkor azt a feladatot az adott körzet lelkésze tudja majd ellátni, tette hozzá a lelkipásztor.

Főleg erkölcstant

Érdeklődtünk az állami fenntartású Avastetői Általános Iskolában is. Kiderült, a pontos felmérés még nem történt meg, az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a szülők nagy többsége az erkölcstant kéri majd gyermekének. Akik a hittan iránt érdeklődnek, azok római katolikus, református vagy görög katolikus hittant szeretnének, az iskola két intézményében más, kisebb egyházak iránt egyelőre nincs érdeklődés, tudtuk meg Tóthné Csorba Mária igazgatótól.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában