Helyi közélet

2013.03.20. 19:26

Romagyilkosságok - A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a per

Budapest, 2013. március 20., szerda (MTI) - A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken.

Budapest, 2013. március 20., szerda (MTI) - A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken.

A bíróság először a múlt év október 9-én Tiszalökön tartott helyszíni tárgyalásról készült videofelvételt vetítette le.

Kóka Jenőt 2009. április 22-én este fél 10 körül ölték meg háza előtt. Az 54 éves roma férfi éppen éjjeli műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, amikor házából kilépve halálos lövés érte.

Az áldozat sógora a videofelvételen elmondta, egy nagy durranást hallott, majd azt, hogy a nővére azt kiabálja: elvérzik a férje. Az áldozatot először hason fekve látta meg, megfordították, és ekkor látták, hogy lyuk van a mellkasán. Közölte, még megpróbálták sógorát újraéleszteni.

A tanú a gyilkosság egyéb körülményeiről nem tudott beszámolni, de beszélt arról, hogy a gyilkosságot megelőzően Kóka Jenő elmondta neki, hogy korábban csuklyát viselő "rendőrnek tűnő illetők" állították meg az úton, és több dologról is kérdezték.

A videofelvétel szerint a bíróság akkor még két másik tanút is meghallgatott, ők a gyilkosság kapcsán egy sötét színű terepjáróról beszéltek.

A bíróság a szerdai tárgyaláson elkezdte levetíteni a 2010. március 3-i helyszíni nyomozati kihallgatásról készült videofelvételt, amelyen Cs. Istvánt a tiszalöki emberöléssel kapcsolatban kérdezik.

A vád szerint több halálos támadás után ez volt az első olyan, amelyben Cs. István is részt vett, ő vezette az autót, amivel az első- és a másodrendű vádlott, K. Árpád és testvére, K. István a helyszínre ment.

A szerdán levetített részleten Cs. István arról beszélt, hogy milyen útvonalon haladtak akkor. A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, illetve a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában