Helyi közélet

2013.02.09. 17:38

Tegyen javaslatot Ön is a hungarikumok listájára!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Várjuk olvasóink javaslatát szűkebb pátriájukból a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Várjuk olvasóink javaslatát szűkebb pátriájukból a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Egy nagyon is komoly játékra invitáljuk olvasóinkat. Gyűjtsük össze együtt, hogy megyénkből, avagy szűkebb pátriánkból melyek azok a társadalmi, természeti, vagy épített, közösen alkotott értékek, amelyek érdemesek arra, hogy belekerüljenek a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Négy értékünk már van

A tavaly elfogadott és júniusban hatályba lépett Hungarikum-törvény szerint bármely természetes személy, jogi személy, szervezet, csoport kezdeményezheti valamely nemzeti érték felvételét a települési, tájegységi, vagy megyei értéktárba. A javaslatokat a Magyar Értéktárban összesítik és rendszerezi majd a Hungarikum Bizottság. Az ebből az értéktárból kiválasztott, hungarikummá minősített értékek lehetnek tagjai a Hungarikumok Gyűjteménynek.

Térségünkből a bizottság által nemrég elfogadott első tizenkettes lista tagja lett a Mezőkövesd környéki matyó népművészet, a hortobágyi puszta, az aggteleki barlangrendszer, illetve a tokaji történelmi borvidék.

Várjuk javaslataikat!

Keressünk együtt további olyan értékeket, amelyek méltóképpen képviselnék megyénket a Hungarikumok Gyűjteményében! Várjuk magánszemélyek, egyesületek, szervezetek, csoportok javaslatát egy rövid magyarázattal, „kortesbeszéddel” együtt, amelyben leírják nekünk, miért is tartják különleges értéknek az adott dolgot.

A javaslatokat elektronikus levélben várjuk a [email protected] elektronikus postacímre. A tárgy mezőbe írják azt, hogy „hungarikum”. Lehetőség szerint mellékeljenek fényképfelvételt is a javaslathoz. A javaslatokat február 17-ig várjuk. Menet közben lapunkban és hírportálunkon, a www.boon-hu-n rendszeresen beszámolunk a javaslatokról.

A határidő letelte után a www.boon.hu-n szavazásra bocsátjuk valamennyi hungarikum-ajánlást, majd a legnépszerűbbnek bizonyulókat eljuttatjuk az értéktár kezelőjéhez, illetve felterjesztjük a Hungarikum Bizottsághoz.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában