Helyi közélet

2013.02.05. 09:41

Szabad vállalkozási zónák - Az érintettek még nem tudják

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kistérségek önkormányzatai is a sajtóból tájékozódnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kistérségek önkormányzatai is a sajtóból tájékozódnak.

Közel két hete jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hogy úgynevezett szabad vállalkozási zónákat hoznak létre az ország 33 járásában.

Nem járás, térség

Ez a bejelentés pár nappal később úgy módosult, hogy nem 33 járás, hanem 47 hátrányos helyzetű kistérség, amelynek jelentős része megyénkben található.

Hétfőn érdeklődtünk az érintett térségek önkormányzatainál.

– Továbbra is csak annyit tudtunk, amennyit a sajtóban olvasunk, látunk, hallunk – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, a korábbi Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás egykori vezetője. – Pedig számunkra egyáltalán nem mindegy ez a lehetőség, hiszen a nemrégiben kialakított ipari parkunk területén már csak egy kiadó hely van és szeretnénk egy újabb területen bővíteni ezt a lehetőséget, hiszen több olyan vállalkozó is van, aki jelezte, idetelepülnek, ha néhány kedvezményt tudunk biztosítani a számukra. Ezen a héten szeretnénk végleg utánajárni a dolognak, hogy tudjuk, konkrétan, számszerűen milyen kedvezményeket lehet majd a szabad vállalkozási zónákban igénybe venni.

– Sok pozitívumát egyelőre ennek a dolognak még nem láttam – mondta érdeklődésünkre Balogh Zsolt, Szalonna polgármestere.  A korábbi edelényi kistérség, most pedig az edelényi járás tagjaként minket is érinthet ez a bejelentés, de ettől az elmúlt napokba még nem jelentek meg nálunk a befektetni vágyó vállalkozók. Igazából nem is nagyon látom, az önkormányzat mit tud tenni ebben az ügyben. Egy év múlva biztos okosabbak leszünk, addig csak remélni tudom, hogy ez a lépés a mi településünknek is a hasznára fog válni.

– A héten Gyulán tartandó frakcióülésen ez a téma is fel fog merülni – mondja Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere. – Igazából most fog megtelni tartalommal ez a bejelentés, ezért nem szeretnék előre semmit nyilatkozni, inkább megvárnám, mi fog elhangzani Gyulán. Miután a mi régiónk is beleesik a szabad vállalkozási zónába, ezért nagyon remélem, hogy Szerencs és környéke ennek a kezdeményezésnek az egyik kedvezményezettje lesz és sikertörténetként élhetjük majd meg.

Nincsenek válaszok

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól szerettük volna megkapni az érintett települések pontos listáját, valamint választ kapni arra, miért nem a járásokat nevezték meg, hanem a már megszűnt kistérségeket, és hogy lehet más településeknek bekerülni a szabad vállalkozási zónába, de az e-mailen többször elküldött kérdéseinket követő telefonos érdeklődésünkre hétfőn Csonka István, Czomba Sándor sajtósa annyit közölt, készül a választervezet. Ezt azonban oldalzártánkig nem kaptuk meg.

ÉM-BG


Az NGM listája

Megyénkből az alábbi kistérségek szerepelnek az NGM listáján:

Abaúj-Hegyköz, Bodrogköz, Edelény, Encs, Mezőcsát, Ózd, Sárospatak, Szerencs, Szikszó, Tokaj


Zónakedvezmények

Ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén. A január 1-től életbe lépett szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét kiterjesztik a szabad vállalkozási zónákra. Ha új vállalkozások települnek be, akkor munkahelyenként három évig részesülnek kedvezményben: az első két évben a teljes, a harmadik évben fele összegű szociális hozzájárulási adókedvezményt jelent. Ez forintosítva egy emberre több mint 340 ezer, illetve 174 ezer forint.


31.01.2013 | Budapest - Megszületett a szabad vállalkozási zónákat tartalmazó lista.

30.01.2013 | Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Véglegesítette a szabad vállalkozási zónák listáját keddi ülésén a kormány, az ország leghátrányosabb 47 térsége lesz szabad vállalkozási zóna - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-t.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Még nem tudatták, pontosan hol lesznek a szabad vállalkozási zónák.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában