Helyi közélet

2012.12.29. 13:07

Újabb teher az ingatlanpiacon

Miskolc - Egy új rendelettel szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásakor, valamint bérbe adásakor is kell tanúsítványt készíttetni. 

Miskolc - Egy új rendelettel szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásakor, valamint bérbe adásakor is kell tanúsítványt készíttetni. 

Január 1-jétől a kisebb ingatlanok eladáskor is tanúsítványt kell készíttetni. Másik előírás, hogy januártól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat is, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.

Nem lehet megállapítani

Olvasóink véleménye megoszlik a szabályok szigorításával kapcsolatban. Medgyasszayné Humenszky Hedvig ugyan nem vásárolta, hanem örökölte az ingatlanát, de fontosnak tartja, hogy eladáskor a vevő tisztában legyen az épület energetikai paramétereivel. Mint fogalmazott: szemrevételezéssel nem lehet megállapítani, hogy például mennyi lesz a lakás vagy a ház fűtésszámlája.

Mária viszont, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, feleslegesnek tartja az épület-energetikai tanúsítványt. Szerinte a társasházakban úgyis közösen kell elvégezni a korszerűsítést, így a tanúsítvány beszerzését is közösen kellene intézni. A családi házak tulajdonosaira pedig rá kellene bízni, hogy készíttetnek-e tanúsítványt vagy sem. Ha a vásárló igényli, akkor az eladó úgyis beszerzi a szakvéleményt, indokolt Mária.

Újabb pluszkiadás

Az általunk megkérdezett ingatlanszakértők sem tartják helyes lépésnek a tanúsítvánnyal kapcsolatos szigorításokat. Szabó István, a Doxabi Zrt. vezérigazgató tulajdonosa úgy fogalmazott, ez egy újabb pluszkiadást jelent az eladónak és a vásárlónak egyaránt. Az eladónak azért, mert 15-30 ezer forintot ki kell fizetnie a szakvéleményért, az vásárlónak pedig azért, mert valószínűleg ez az összeg beépül majd az ingatlan árába. A vezérigazgató szerint, ha valaki ingatlant szeretne vásárolni, akkor előtte tájékozódik, hogy a ház miből épült, milyen a fűtési rendszere, tehát tisztában van a legfontosabb energetikai jellemzőkkel. A tanúsítvány készítője pedig nem fogja megbontani a falakat, ő is a tulajdonos bevallását veszi majd alapul, tette hozzá Szabó István.

Megjegyezte: az igazi cél valószínűleg az, hogy a kormány pontos statisztikát készítsen a magyarországi ingatlanok energetikai állapotáról, de a tanúsítványok készíttetéséből adóbevétele is van az államnak.

Elenyésző összeg

Az Otthon Centrum miskolci irodavezetője, Budai Tibor szerint sem fogja jelentősen befolyásolni az ingatlanok árát és forgalmát a jogszabályváltozás. A pár tízezer forint ugyanis az ingatlanok értékéhez képest elenyésző összeg. Budai Tibor kötelező nyűgnek nevezte az épület-energetikai tanúsítványt, egyedül annak hasznos. aki szocpolra szeretne lakást vagy házat vásárolni, mert neki kötelező beszereznie a szakvéleményt, jelezte. Vázolta: ha valaki ingatlant vásárol, nem zsákbamacskát szeretne. Ezért a vásárlók általában szakember segítségét kérik, aki megállapítja az ingatlan állapotát, esetleges rejtett hibáit, és az energetikai mutatóit is. Így tehát újabb tanúsítvány beszerzése felesleges, állítja az irodavezető.

Többen korszerűsítsenek!

Hozzáteszi: az állam valószínűleg azt szeretné elérni az újabb jogszabályokkal, hogy az energiatakarékos ingatlanok kerüljenek forgalomba, és hogy minél többen korszerűsítsék lakásukat. Megyénkben például megfigyelhető, hogy nagyon sok társasház még nem esett át a panelprogramon, tehát sok energiát fogyasztanak. A szakembertől megtudtuk azt is: Miskolcon jelenleg a vásárlók a kisebb értékű ingatlanokat keresik, vagy az olcsó albérleteket. Megfigyelhető, hogy sokan szeretnének vidékről a városba költözni, a munkahely reményében.

Hegyi Erika, ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában