Helyi közélet

2012.12.10. 14:19

Kevesebb lakás épül most, mint a II. világháború után

Miskolc - Az adatok alapján jól látszik, még a második világháború idején sem épült olyan kevés lakás hazánkban, mint most.

Miskolc - Az adatok alapján jól látszik, még a második világháború idején sem épült olyan kevés lakás hazánkban, mint most.Áll az ingatlanpiac, és emiatt az építőipar is. Legalábbis ezt bizonyítják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai. 2012-ben a jelek szerint kevesebb, mint 10 ezer lakás fog felépülni. Ha 40 ezer épülne, az lenne ideális hazánkban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 7.794 volt az idén, ez 12 százalékos csökkenést jelent.

Az építtetők körében folytatódott a vállalkozói szektor visszaszorulása, így a vállalkozások részesedése már az egyharmadot sem éri el az újlakás-beruházásokból.

A KSH adatok alapján az idén 10 ezer alá eshet a felépített lakások száma, ez negyede sincs a szükségesnek tartott évi egy százalékos pótlásnak. Még az 1933-as világválság idején is több – 17 ezer – lakás épült Magyarországon, mint 2011-ben. De a világháború alatt, 1943- ban is például majdnem 27 ezer épült.

A szakemberek szerint az elmúlt évtized közepén 40 ezernél is több lakás épült, az építőipar teljesítményének mintegy negyedét adta a lakásépítés, így annak visszaesése az építőipart is érzékenyen érinti.

Ezt erősítette meg Kovács Ferenc is, a KV Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, akinek megyénkben, jelenleg 100 új lakása várja a vevőt. Úgy tűnik, hiába, hiszen – ahogy fogalmazott – még érdeklődő sincs.

100 ezer eladatlan lakás

„ A 2008-as válsággal kezdődött. Év elején mindent el lehetett adni, tömegesen vásároltak ingatlant, majd 2008. őszére az emberek úgy gondolták, jobb, ha nem ingatlanba fektetnek. Azóta semmi sem eladható” – mondta.

Kovács Ferencnek több mint 100 ingatlanja ragadt bent, többnyire Miskolcon, Sajószentpéteren. Azt is elmondta: az adatok alapján országosan 100 ezer új lakás van, amit nem tudnak a tulajdonosok értékesíteni. Ez azt is jelenti – magyarázta –, hogy amíg ezeket nem adják el, nem épülnek új lakások. Ha épülnének, évente 30-40 ezer, akkor az 200 ezer munkahelyet jelentene – tette hozzá.

Kovács Ferenc arra is panaszkodott, hogy senki nem segít ennek a szektornak. Kiemelte, hogy míg a régi lakások esetében nincs 27 százalékos áfa, addig az új vásárlásánál van. Ez tovább nehezíti a helyzetet, hiszen így az újépítésű ingatlanok versenyképtelenné válnak. „A kormány jobban járna, ha ezt az áfát elengedné, hiszen így, hogy nem tudjuk értékesíteni az ingatlanokat úgy sem folyik be a közös kasszába. Ellenben, ha sikerülne eladnunk, építhetnénk újakat, amelyek munkahelyeket teremthetnének” – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy a már meglévő lakások mellett azok a telkek is csak nyűgöt jelentenek, amelyeket azért vásároltak, hogy minden évben tudjanak építeni 50-60 lakást. Mivel az építkezésre nincs szükség, ezek üresen állnak, őriztetni kell ezeket az ingatlanokat, telekadót kell utánuk fizetni, nem beszélve arról, hogy meg kell védeni ezen területeket az illegális szemétlerakóktól is.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában