Helyi közélet

2012.11.12. 13:58

Zöldülhet a folyosó, "gázosodhat" a mélygarázs

Miskolc - Megtiltották a „repülő kívánságlámpások” használatát, de "jelölt" LPG autók állhatnak a mélygarázsokban.

Miskolc - Megtiltották a „repülő kívánságlámpások” használatát, de "jelölt" LPG autók állhatnak a mélygarázsokban.Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminiszteri rendelet módosításával november 13-tól változnak egyes, a lakosságot érintő előírások.

Melyek ezek? Mire érdemes figyelnünk?

- 2012. november 13-án hatályba lép az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot tartalmazó 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosítása. A jogszabály felülvizsgálatát és módosítását a tűzvédelmi normák gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai indokolták, amely a korábbi változathoz képest jó néhány egyszerűsítést és egyértelműsítést tartalmaz. - fogalmazott az Észak-Magyarország Rinyu Zsuzsanna tűzoltó hadnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jogszabály engedményt tesz a folyosókon tárolt virágokkal szemben. A lakóépületek menekülési útvonalain, közlekedőin éghető anyagok továbbra sem tárolhatók, de a minimális 1,1 méter szélesség, vagy a kiürítéshez szükséges keresztmetszet biztosításával a folyosókon növények elhelyezhetők.

5000 négyzetméternél nagyobb

Ugyanakkor a középmagas társasházakat érinti a meglévő száraz felszálló tűzivízvezetékre vonatkozó követelmények módosítása. Egy kísérletsorozat eredményeit figyelembe véve a 6. emelet alatt található száraz tűzivízvezeték ugyanis a szakember tájékoztatása szerint nem gyorsítja meg a tűzoltói beavatkozást, így ezentúl az épület 6. szintje alatt nem kell vízkivételi helyet biztosítani, és a 6. emelet feletti szinteken is csupán minden második emeleten.

- Változás történt a gázüzemű autók parkolásával kapcsolatban is. - folytatta Rinyu Zsuzsanna. - A cseppfolyós üzemanyaggal működő járművek, autógáz (LPG) üzemű autók, melyek jóváhagyási jellel rendelkeznek, használhatják a mélygarázsokat, ugyanakkor a jelölés nélküli LPG autók továbbra sem parkolhatnak a talajszint alatt, illetve olyan terekben, ahol a gáz megülhet és a parkoló átszellőzése nem biztosított.

Az új szabályozásban már megjelenik az úgynevezett „repülő kívánságlámpások” használatának tilalma, mivel ezek a nyílt lánggal üzemelő lámpások a földtől eltávolodva teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válnak, így használatuk tűzveszélyes.

A szabadtéri rendezvények fogalmát is tisztázza a módosított OTSZ, ennek értelmében az 5000 négyzetméternél nagyobb, épületen kívüli területen megtartott szervezett események esetén beszélünk szabadtéri rendezvényről, ide nem értve a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényeket, valamint a létesítmény működési engedélyével összefüggő rendezvényeket. A rendezvényekre vonatkozó létszámkorlát alapjául ezentúl a terület nagysága szolgál, így tűzvédelmi szempontból könnyebben ellenőrizhető, hogy a vonatkozó előírásokat betartják-e vagy sem.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában