Helyi közélet

2012.10.12. 07:43

Nézőpont: Messziről jött ember

<em>Vetett ránk egy pillantást, gondolom, mint valami távoli világ különös rezervátumára, jutott, amire jutott...</em> - <strong>Bujdos Attila jegyzete</strong>.

Vetett ránk egy pillantást, gondolom, mint valami távoli világ különös rezervátumára, jutott, amire jutott... - Bujdos Attila jegyzete.Itt járt egy miniszter Kanadából, biztosan jó oka volt rá, kár, hogy nem lehetett tőle megkérdezni, miért jött. Ő az az ember, akire forrásként az egész világon mindenki hivatkozik, amikor olyasmit ír le, hogy nagyon sok magyarországi roma kér menedéket Kanadában, a legtöbben Miskolcról és környékéről – szóval, hírbe hozott környék lakóiként lettek volna kérdéseink. De ezt szépen elmagyarázta Hajdu Mariann kollega írása (Titkos, Észak-Magyarország, 2012. október 11.), én ezért nem is ragoznám tovább. Tényként is csak annyit jegyeznék meg, hogy miután a miniszter szándékai rejtve maradtak, e tekintetben is a szabad értelmezésnek adta át a terepet.

Erről a diplomáciai látogatásról például a Mi Városunk egyik sportegyesületének a honlapja tájékoztatta elsőként a közösséget. És akkor lehet tűnődni: tényleg ez lenne a külkapcsolatokban a normális protokoll? Egy nagy, hazánkkal jó viszonyt ápoló, a nála otthonra lelt magyarokkal történelmi távlatokban is jól bánó ország miniszterének itteni útjáról az első nyilvánosságra kívánkozó hír tényleg az kell legyen, hogy megnézett egy edzést? Ez így: mennyire komoly? Amikor azt kérdezi az alsózsolcai cigány önkormányzat vezetőjétől, hallott-e már Kanadáról („Inkognitóban” járt a miniszter Miskolcon, Észak-Magyarország, 2012. október 11.), mit remél egyáltalán megtudni? Ez az a kérdés, amire lehetséges úgy válaszolni, hogy abban benne legyen a magyar valóság, érthetővé váljon érzés, szándék, akarat, remény? Mennyire kíváncsi, valójában?

Végül is: mindegy. Vetett ránk egy pillantást, gondolom, mint valami távoli világ különös rezervátumára, jutott, amire jutott, elvitte magával. Hogy változik-e ettől az életünk, ha változik, tőle biztosan nem tudtuk meg.

Erről még az jut az eszembe, hogy a kanadai magyarok legismertebb honlapja ezzel a címmel tartotta érdemesnek beszámolni a történtekről: Cigányokat látogatott a kanadai miniszter Miskolcon (canadahun.com, 2012. október 10.), ami legfeljebb részigazság, afféle kiemelés, hiszen például a miskolci polgármestert is felkereste. Ő azért mondhatna valamit, ha már a miniszter nem beszélt. Feltéve, hogy van mit mondania. Én mindenesetre nagyon szeretnék hinni benne, hogy volt értelme ekkora utat megtennie egy kanadai kormánytagnak – jobb olyan világban élni, amit az értelem, a megoldás szándéka mozgat, és nem a lehetőségek.


Nem kíván a sajtónak nyilatkozni. Ezzel indokolta kérdésünkre – egy szóval sem többel – a kanadai bevándorlási miniszter, hogy titkosan érkezett Miskolcra és Alsózsolcára. Hajdu Mariann jegyzete.

Budapest, 2012. október 10., szerda (MTI) - Roma vezetőkkel találkozott Magyarországon Jason Kenney, Kanada állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere - közölte Kanada magyarországi nagykövetsége szerdán az MTI-vel.

Miskolc, Alsózsolca - Jason Kenney a miért kérdésre azt nyilatkozta: magyarországi látogatása során nem kíván a sajtónak nyilatkozni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában