Nézőpont: Titkos

Akt.:
Nézőpont: Titkos
Nem kíván a sajtónak nyilatkozni. Ezzel indokolta kérdésünkre – egy szóval sem többel – a kanadai bevándorlási miniszter, hogy titkosan érkezett Miskolcra és Alsózsolcára. Hajdu Mariann jegyzete.

Titokban tartatta érkezését, igaz, volt már hasonló: jó néhány hónapja a kanadai nagykövet is „inkognitóban” járt Miskolcon. A téma mindkétszer ugyanaz volt, a Kanadában menedékjogot kérő magyar romák. Illetve főként miskolciak és megyénkbeliek, hiszen a sajtóhírek szerint a kiutazók 40 százaléka földink. Mindketten az itt élőkkel kívántak találkozni, az ő életkörülményeiket megismerni, s talán lebeszélni őket a kiutazásról, sosem tudjuk meg.

A kanadaiak egyébként rendesen kiakadtak a magyar romák áradatától, ezt már akkor látni, ha a kanadai újságok internetes portáljaira látogatunk. Olyannyira, hogy míg korábban segélyt adtak nekik, meg más juttatásokat, most elzárják a pénzcsapokat, sőt, – mint ahogy a napokban írtuk –, még ingyen repülőjegyet is adnának nekik, csak jöjjenek haza. Ennek ellenére Jason Kenney miniszter azt tudatta magyar miniszter kollégájával, Balog Zoltánnal, hogy nem várható a romák tömeges hazatérése. Hogy ezt miből gondolja, az is titok marad számunkra.

Az, hogy nem kíván az érzéseiről beszélni magyar újságíróknak, mondhatnánk, szíve-joga. De mi nem csak az érzéseiről faggattuk volna. Hanem korábbi szavairól. Ő nyilatkozta ugyanis a kanadai sajtóban, hogy a roma menedékkérők áradata nem spontán, hanem Miskolcról szervezik. Hogy ezt honnan veszi? Nos, ezt szeretnénk tudni.

– Hajdu Mariann – 


Inkognitóban járt a kanadai bevándorlási miniszter Miskolcon

Miskolc, Alsózsolca – Jason Kenney a miért kérdésre azt nyilatkozta: magyarországi látogatása során nem kíván a sajtónak nyilatkozni.

Roma vezetőkkel találkozott Magyarországon a kanadai bevándorlási miniszter

Budapest, 2012. október 10., szerda (MTI) – Roma vezetőkkel találkozott Magyarországon Jason Kenney, Kanada állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere – közölte Kanada magyarországi nagykövetsége szerdán az MTI-vel.