Helyi közélet

2012.10.25. 18:44

Mit visz Miskolcról a járás?

Miskolc - A járási hivatalok kialakítása, az elektromos járművek parkolásának ingyenessé tétele...

Miskolc - A járási hivatalok kialakítása, az elektromos járművek parkolásának ingyenessé tétele...Csak néhány – de a fontosabbak közül való – napirend azok közül, amelyeket csütörtökön tárgyalt a miskolci testület. De – többek között – döntöttek a Miskolci Szimfonikus Zenekar Kft. megbízott igazgatójáról is. Mivel Szabó Péter, korábbi ügyvezető szeptemberben lemondott, most Kovács László karnagyot bízták meg, december 31-ig a zenekar vezetésével.

Napirenden szerepelt a helytörténet oktatás bevezetése is. Ezt a javaslatot a testület egyöntetűen támogatta, de az ellenzék aggályait is megfogalmazta. A szocialisták úgy vélték, a tanítandó anyagból sok miskolci érték kimaradt, például a Könyvhét, vagy a Madarak és Fák napja, amik Miskolcról indultak el. Jobbikos képviselő szerint pedig a helytörténet oktatása csak szépségtapasz, amennyiben a kormány nem tesz az ellen, hogy a miskolci fiatalok ne vándoroljanak el.

A KDNP is azt hangsúlyozta: „Ennek az anyagnak akkor lesz értelme, ha lesznek lelkes miskolci pedagógusok, akik ezt ténylegesen átültetik a mindennapokba.”

Ingyen parkolás

A sürgősségi napirendek közt volt a miskolci parkolási rendelet módosítása. Ez a javaslat tartalmazta, hogy az elektromos autók parkolását Miskolc tegye ingyenessé.

Perecsenyi Attila, a Régió Park Kft. ügyvezetője szerint a város nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Ennek bizonyítéka az is, hogy a közelmúltban egy, az elektromos járművek tankolására alkalmas kutat adtak át a városban - hangsúlyozta.

Pfliegler Péter alpolgármester pedig azt emelte ki, hogy Miskolc, a megyeszékhelyek közül elsőként csatlakozott a Green City mozgalomhoz, és ezen belül is fontos feladat, hogy a városban elterjedjenek a környezetbarát közlekedési módok. Az ingyenes parkolás – úgy véli – ezt segítené elő. Illetve – az alpolgármester azt is elmondta – a városvezetés egy világmárkának számító autógyártó céggel tárgyal, amely nálunk mutatná be első elektromos járművét.

Az ellenzék azonban több kérdést is megfogalmazott a napirenddel kapcsolatban: hány autót érint ez a javaslat Miskolcon, van-e információ arról, hogy mennyibe kerül egy elektromos autó, illetve a parkolóőrök hogyan állapítják majd meg egy autóról, hogy az elektromos. Perecsenyi Attila elmondta portálunknak: ezen gépjárművek számára egy külön bérlet lesz, amellyel megkülönböztethetőek.

A város átadja

A járási hivatalok kialakításáról szóló javaslatot zárt ülésen tárgyalta a testület. A szocialisták kezdeményezték, hogy nyílt ülés legyen, de javaslatukat leszavazták. A napirend tárgyalására azért volt szükség, mert a parlament által június 25-én meghozott járási törvény értelmében 2013. január 1-jével a járási hivatalokhoz kerülnek olyan államigazgatási feladatok is, amelyeket eddig az önkormányzatok láttak el.

A jogszabály szerint Miskolcnak október 31-ig megállapodást kell kötnie a megyei kormányhivatallal a járási hivatal kialakításáról, az átadandó dolgozókról, ingatlanokról.

Azon javaslat értelmébe, amit Miskolc tegnap elfogadott: január 1-jétől a város 82 dolgozója kerül át a járási hivatalhoz, túlnyomó részt az okmányiroda és a gyámügyi hivatal munkatársai. Átadják továbbá a Petőfi utca 23. szám alatti önkormányzati ingatlan földszintjét és 1. emeletét, illetve az okmányirodának jelenleg is helyet biztosító Hunyadi utca 9. szám alatti ingatlant.

ÉM-NSZR


Miskolc - Az eredetileg október 18-ra meghirdetett miskolci testületi ülést hívta össze csütörtökre dr. Kriza Ákos polgármester. A képviselők 14 napirendi pontot tárgyaltak és hét sürgősségi indítványt. Az utóbbiak közt volt a járási központok kialakításáról szóló javaslat. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában