Ülésezett a miskolci közgyűlés

Akt.:
Ülésezett a miskolci közgyűlés
Miskolc – Az eredetileg október 18-ra meghirdetett miskolci testületi ülést hívta össze csütörtökre dr. Kriza Ákos polgármester. A képviselők 14 napirendi pontot tárgyaltak és hét sürgősségi indítványt. Az utóbbiak közt volt a járási központok kialakításáról szóló javaslat. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


13.22: A miskolci közgyűlés októberi testületi ülése befejeződött.


13.21:A szavazást most kezdték el a képviselők.

Javaslat a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. Cégvezetőjének megbízására

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ős a Polgármesteri Hivatal 2012. évi Közbeszerzési Terv módosításának jóváhagyására

17 igen, 0 nem, 9 tartózkodás

Javaslat sportcélú ingatlanoknak a DSM Nonprofit Kft. részére történő használatba adására

25 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat pályázat benyújtására és az önrész biztosítására az art mozihálózat digitális fejlesztésének támogatása céljából

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Városfejlesztési Kft. ´Partnerség a klimatikus változások hatásának a csökkentésére a fejlesztést illetően´ című, HUSK/1101/1.5.1/0128 azonosító számú projektekhez kapcsolódó projektmenedzsment feladatok ellátására irányuló szerződés megkötésének jóváhagyására

26 igen, 0 nem, 2 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Városfejlesztési Kft. ´ Partnervárosok együttmüködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén´ című, HUSK/1101/1.3.1/0117 azonosító számú projektekhez kapcsolódó p rojektmenedzsment feladatok ellátására irányuló szerződés megkötésének jóváhagyására

26 igen, 0 nem, 2 tartózkodás

Javaslat az átruházott hatáskörök gyakorlásáról, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról (2012. év I. félév) szóló beszámoló elfogadására

18 igen, 0 nem, 10 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 26/2010(VI.30.) önkormányzati rendelet módosítására

17 igen, 0 nem, 11 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Köznevelési Intézményműködtető Központ működési modelljének kialakítására
16 igen, 0 nem, 11 tartózkodás

Miskolc Megyei Jogú Város Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2013.évi fordulójára

28 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a MIK Zrt. által kibocsátott kötvények prolongációjához kapcsolódó önkormányzati döntésekre, a MIK Zrt. megbízáso szerződésének móddosítására, továbbá a kötvényekkel kapcsolatos pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez forrás biztosítása

17 igen, 11 nem, 0 tartózkodás

A szavazásnak és a testületi ülésnek vége.
Dr. Kriza Ákos elmondta: a következő közgyűlés november 15-én lesz.


13.09: Vége a zárt ülésnek. Jelenleg a közérdekű bejelentéseknél tartanak a képviselők.

Dr. Kovács László (KDNP) képviselő köszönetett mondott azoknak a közmunkásoknak, akik a Hősök temetőjét rendbe tették az 56-os megemlékezésre. Valamint – folytatta – a Hegyalja út forgalmára figyeljenek oda, főleg a motorosokra, mert gyorsításra használják ezt az útszakaszt.

Fedor Vilmos (MSZP) képviselő: “Egy mályi lakos kérdezte, miért vonult le a vállalkozó a Ferenczi szakközép építkezéséről. Mikorra készül el a beruházás?”

Kriza Ákos elmondta: ez a klasszikus PPP beruházás volt, a vállalkozó megkapta a pénzt, nem tudni azzal mit csinált. A pénzt elköltötte, a bank fut a pénze után – fogalmazott. “Egy dologban reménykedhetünk, ha az állam előkapar pénzt és ezt a PPP-t is megmenti, a város büdzséjéből nem telik rá” – fogalmazott.

Szabó Sándor (Fidesz) képviselő arról beszélt, közeledik a Halottak napja, a temetőlátogatások ideje. A temetők közbiztonságára hívta fel a figyelmet. Arra kérte a polgármestert, hogy fokozott rendőri jelenlét legyen, hogy ne történhessenek lopások a temetőkben.

A központi lánykollégium kapcsán elmondta: az épület homlokzatán a burkolat meglazult, félő – fogalmazott -, hogy balesetet okoz.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető az illegális hulladéklerakók kapcsán kért szót. Reizinger utcai házak mögött jött létre egy újabb, azt kérte, ezt szüntessék meg.

A polgármester elmondta: megvizsgálják a területet.

Gazdusné Pankucsi Márta (Fidesz) képviselő: “Nagy probléma a gyalogos közlekedésben, hogy a Bólyai Farkas úton sok a kátyú, ezeket még a rossz idő beállta előtt jó lenne eltüntetni.”

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: “Körzetemben lévő problémákra hívnám fel a figyelmet. Beszéltem már a Középszer úti parkoló problémájáról. Kérésem, hogy a város vezetése jelezze a hatóság felé, hogy amíg a parkoló nem épül meg, addig ne büntessék az autósokat. A másik: van néhány lépcső, amelyek az év elején azt mutatták, csak jövőre kell javítani, de az éven balesetveszélyesek lettek. Amennyiben lehetőség van, akkor ezeket újítsák fel. A PannErgy kapcsán: azokra az utcákra, amelyeket megbontanak, vállalt-e visszaállítási garanciát a cég? Illetve: eljutott hozzám egy kérdés, a Szivárvány óvoda kapcsán..kívülről felújították az épületet, belülről nem. A szülők aláírást kezdeményeztek, és szeretném tudni, hogy áll ez a felújítás?”

A polgármester elmondta: lépcsők javítása fokozatosan folyik, több helyen is. A parkoló kapcsán elmondta: mindenki tudja, milyen a város pénzügyi helyzete, a parkoló megépítésére egy éven belül meglesz a pénz. Az óvoda kapcsán elmondta: egyeztetnek a kivitelezővel, mert gondot okoztak az általa végzett munkák – fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor, a szocialista frakciótagja megkérdezte a polgármestert, hogy az önkormányzat miért akadályozzák a képviselőket a munkájukban. Példaként említette: a holdingot. Még június 15-én fordult egy kérdéssel az elnökhöz, Vécsi Györgyhöz, többek között a Selyemréti stranddal kapcsolatban, később Tapolcával kapcsolatban érdeklődött. A holding működésével kapcsolatban is érdeklődött, de nem kapott választ. “Ha egyetért polgármester úr azzal, hogy a képviselőket munkájukban információkkal kell segíteni, akkor intézkedjen” – mondta.

A polgármester szerint olyannyira egyetért, hogy a sajtón keresztül is informálta a miskolciakat, képviselőket, például a Selyemréttel kapcsolatban is. (Lapunk az elmúlt hónapokban többször is érdeklődött Miskolctapolca fejlesztésével kapcsolatban, hiszen szeptemberre ígértek terveket. A válasz egyelőre az: türelmet kérnek. A Selyemréti fürdőről is érdeklődtünk, mikor lesz újabb közbeszerzés, de erre sem kaptunk konkrét választ. )

Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) képviselő elmondta: a Jobbik pánikkeltésének köszönhetően sok kérdést kap, hogy valóban jönnek vissza Kanadából a romák. Mint mondta: utánanézett, és ennek nincs alapja, és nem fordlhat elő az sem, hogy beköltöznek más családokhoz, rokonaikhoz. Ezért felszólította a Jobbikot, fejezzék be a pánikkeltést Miskolcon.

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester :”A Győri kapuban is örülnek, hogy láthatnak gyalogos járőröket, de a Gyár utca környékére kérnének hatósági ellenőrzést. Vannak olyan ott élők, akik közösség ellenes magatartást folytatnak.”

Dr. Simon Gábor (MSZP) képviselő a távhőről beszélt. Elmondta, az előző városvezetés milyen beruházásokat tett arra, hogy csökkentse a távhődíjakat, példaként említette a PannErgy beruházást, vagy a bioerőművet. “A ciklusprogramban megígérték, hogy racionalizálják az önkormányzati cégek működését. Ennek köszönhetően nem csökkent a távhődíj” – mondta. Több idézetet is felolvasott, amelyben dr. Kriza Ákos polgármester távhődíj csökkenést ígért. “Így, hogy kezdődik a fűtési szezon, mikor csökken a távhődíj, a miskolciak, mikor érezhetik ezen ígéretek gyümölcsét?” – kérdezte.

Dr. Kriza Ákos elmondta: a távhődíjak hatósági árasak lettek, a kormány vette kezébe ezt a kérdéskört, és nem emelik a távhődíjakat. “A miniszter szerint a következő évben csökkenés is megteremthető. A miskolci rendszerben a lehetőség ebben megvan” – válaszolta a polgármester.

Jakab Péter (Jobbik) képviselő elmondta, a Fidesz szerint a Jobbik riogat, de nem, mi képviseljük az embereket. Hangsúlyozta: továbbra sem kaptak megnyugtató választ a kérdéseikre. Valóban megkeresték a lakók, hogy az Eötvös kollégiumba kerülnek a visszatérő romák, reméli a városvezetés ezt tudja cáfolni, de erről papírt is kér – fogalmazott.

Az elmúlt évben az önkormányzat hány fészekrakós családot költöztetett ki, lakoltatott ki, mert nem fizetett? – mondta.

Kriza Ákos hivatalos rémhírterjesztőnek nevezte, azokat, akik azt terjesztik, hogy az Eötvös kollégiumba költöztetne a város bárkit is.


11.49: Még mindig tart a zárt ülés. Információink szerint, a három javaslatból kettőt már tárgyalt a testület. Úgy tudjuk, a járási hivatalokról szóló napirendet elfogadták a képviselők.


11.25: Mit ad át Miskolc a majdani járási hivatalnak? Erről – hamarosan – zárt ülésen döntenek a képviselők.

A járási kormányhivatalokat, csak az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban, önkormányzati tulajdonú vagyontárgyakkal (gépjárművek, bútorok, számítógépek, szoftverek, nyomtatók) és az önkormányzati munkavállalók egy részének átvételével lehet megvalósítani. Ezen vagyontárgyakat köteles átadni az önkormányzat ingyenes használatra. Az ellenzék azt kifogásolta – már a testületi ülés előtt is -, hogy annak ellenére, hogy önkormányzati vagyonról és Miskolc lakosságának mindennapjait érintő közigazgatási-államigazgatási átalakításról van szó, mégis zárt ülésen tárgyalja a testület.

A parlament által június 25-én meghozott járási törvény értelmében 2013. január 1-jével a járási hivatalokhoz kerülnek olyan államigazgatási feladatok is, amelyeket eddig az önkormányzatok láttak el. Ilyenek például az okmányirodai feladatok, a gyermekvédelmi és gyámügyek, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek. A jogszabály szerint Miskolcnak október 31-ig megállapodást kell kötnie a megyei kormányhivatallal a járási hivatal kialakításáról, az átadandó dolgozókról, ingatlanokról.

Információink szerint, a a közgyűlés elfogadja, január 1-jétől a város 82 dolgozója kerül át a járási hivatalhoz, túlnyomó részt az okmányiroda és a gyámügyi hivatal munkatársai (3 embert az egészségügyi és szociális osztályról adnak át az államnak, 8-at más helyekről). Átadják továbbá a Petőfi u. 23. szám alatti önkormányzati ingatlan földszintjét és 1. emeletét, illetve az okmányirodának jelenleg is helyet biztosító Hunyadi u. 9. szám alatti ingatlant. Ha minden igaz, ez utóbbi helyen alakítanák ki a kormányablakot is.


11.14: Javaslat a MIK Zrt. által kibocsátott kötvények prolongációjához kapcsolódó önkormányzati döntésekre, a MIK Zrt. megbízásos szerződésének módosítására, továbbá a kötvényekkel kapcsolatos pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez forrás biztosítása

Szélyes Domokos, a MIK Zrt. igazgatója elmondta: Miskolc közgyűlése 2005 és 2006 között kötvénykibocsátásról döntött. Az árfolyam különbség miatt ma már több mint 5 milliárdot kellene visszafizetni. A kötvény kibocsátásakor a főutcai bérleti díjak képezték volna a visszafizetés forrását – tudtuk meg. Ezekből azonban kevesebb bevétel született, így a kötvény forráshiányossá vált, ez a lejáratig forráshiányos lesz. A törlesztés mértéke attól függ, hogy a futamidő mekkora, ha 10 év, akkor 260 millió évente, ha ennél hamarabb, akkor ez jóval magasabb.

A forráshiány finanszírozása a bérleti díjakból, illetve lakáseladásból nem lehetséges, nincs ezekből akkora bevétel – tudtuk meg.

Ezért két lehetőség van: eredeti futamidő szerint teljesít a város, vagy kitolják a visszafizetési határidőt. Ezt javasolja az előterjesztés.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő: “Megint egy nagyvolumenű kérdés, ami sürgősségivel érkezik. Tegnap 17 óra után érkezett. Nagy döntésekről van szó, a képviselőknek nagyon rövid idő alatt kell dönteniük. A felelősségteljes döntés ebben az esetben hiányozni fog. Ha ez az önök tulajdona lenne, akkor is döntenének most ebben a témában. Két éve van városvezetés, miért nem kezdtek el ezen hamarabb dolgozni. Azt mondják, nincs kidolgozott koncepció, ezért valakinek felelősnek kell lennie…Én ma erről nem tudok felelősen dönteni.”

Kriza Ákos polgármester szerint volt számos igazság, amit Pakusza képviselő mondott. Sürgősséggel nem való testület elé hozni ilyen dolgokat, de abban a szorításban vagyunk,hogy muszáj – fogalmazott.

Most zárt ülés kezdődik.


11.01: Miskolc Megyei Jogú Város Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2013.évi fordulójára.

Dr. Kovács László (KDNP) képviselő elmondta: “Ez az ösztöndíj rendszer kifejezetten szociális alapon ad juttatást a pályázóknak. Miskolcnak erre a típusú ösztöndíjrendszerre szüksége van. Javaslatunkra emeltük az összeget, amit kaphatnak a diákok. Bízunk benne, hogy a megyei önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma is tudja majd támogatni a pályázatot.”


10.55: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 26/2010(VI.30.) önkormányzati rendelet módosítására – ez már sürgősségi javaslat, a napirendeket végigtárgyalta a testület.

Perecsenyi Attila, a Régi Park Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a város nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A közelmúltban egy, az elektromos járművek tankolására alkalmas kutat adtak át Miskolcon – hangsúlyozta. Az előterjesztés ugyanis arról szól, hogy az elektromos autók ingyen parkolhassanak a városban. Az ügyvezető portálunknak elmondta: elektromos autótulajdonosok jelezték a cég felé, hogy erre lenne igény.

Dr. Tompa Sándor, a szocialista frakció tagja így kezdte: nagyon nagy előterjesztés ez, korunkat előztük meg. “Fel kellene kapcsolni a villanyt a városvezetésnél, hogy lásson meg más problémát is. Akár a parkolás, vagy éppen a városüzemeltetés területén. Sok más kérdés van, például a kilakoltatás, ami megért volna sürgősségi indítványt. Hány ilyen autó van a városban, van-e információ, mennyibe kerül egy elektromos autó, hányan telefonáltak, hogy élnének az ingyenes parkolással?” – kérdezte a képviselő.

Földesi Norbert szocialista frakcióvezető azt kérdezte: a parkolóőrök hogyan állapítják meg egy autóról, hogy elektromos. A bekiabálásokból kiderült, hogy rendszámok alapján, ugyanis kettő ilyen van a városban…

Pfliegler Péter alpolgármester pikírtnek, nem ideillő hozzászólásnak nevezte Tompa képviselő felszólalását. “Miskolc az a város, amely elsőként csatlakozott a Green City mozgalomhoz, ehhez szükséges, hogy a városban leginkább környezetbarát közlekedési módok terjedjenek el. Ez a javaslat a jövőre való felkészülést jellemzi” – fogalmazott. Azt is elmondta:a város egy világmárkának számító céggel áll tárgyalásban, hogy annak az elektromos autóját itt mutassák be, ennek első folyománya lehet ez a javaslat.

Perecsenyi Attilától megkérdeztük, hogyan tudják majd a parkolóőrök megállapítani, melyik az elektromos autó. Mint mondta: lenne egy külön bérlet, ezek nyilvántartására.

Dr. Kriza Ákos polgármester is megérkezett, átvette az ülés vezetését.


10.41: Javaslat pályázat benyújtására és az önrész biztosítására az art mozihálózat digitális fejlesztésének támogatása céljából – ezt tárgyalja most a testület.

Eperjesi Erika (Fidesz) képviselő azt emelte ki, hogy mekkora igény van az art mozikra, és ezeket támogatja is a kormány. “Az analóg vetítés háttérbe szorulásával, és megszűnésével fontossá vált a fejlesztés” – fogalmazott. Mint mondta: ha ezt nem tennék, megszűnhetne egy közösségi tér Miskolcon.

Bíró Tibor, a CINE-MIS Kft ügyvezetője elmondta: 16 milliós fejlesztésről van szó, ebből 4 millió forint az önrész. A vetítőgép üzemeltetéséhez szükséges egy szerver, de erre is kiírtak pályázatot, amire a Kft. jelentkezett is – hangsúlyozta. Hozzátette: így 20 milliós fejlesztés valósulhat meg.


10.27: Javaslat a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. Cégvezetőjének meg bízására – ez a harmadik napirend, amit tárgyal a testület.

Kákóczki András, a kulturális osztály vezetője elmondta: szeptemberben elfogadta a testület Szabó Péter korábbi ügyvezető lemondását. A mostani előterjesztés arról szól, hogy az új ügyvezető megválasztásáig, Kovács László karnagy legyen a megbízott ügyvezető. Az ügyvezetői pályázatot már kiírták, a közlönyben megjelent.


10.23: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város nevelési-oktatási intézményeiben megvalósuló helytörténeti oktatás koncepciójának elfogadására – ezt tárgyalja most a testület.

Kiss Gábor alpolgármester hangsúlyozta: több kezdeményezés volt a városban, amely ezt az előterjesztést megalapozta.

Indokai közt említette: a fiatalokban érzelmi kötődés alakuljon ki a város múltjával, jelenével kapcsolatban.

A szakmai koncepció internet alapú tudásbázist céloz meg – fogalmazott az alpolgármester. Elmondta: a város pontjait személyekhez, eseményekhez kötik a tananyagban.

Fedor Vilmos (MSZP) képviselő hozzászólásában elmondta: “Frakcióm nevében mondhatom, támogatjuk az előterjesztést, egyetértünk a célokkal. De szeretnénk hozzá is tenni.” “Aggályaink vannak, hogyan fogjuk tanítani – kezdte. – Ha valami újat kell tanítani, azt kezdő pedagógusokra bízzuk. Szeretnénk, ha olyanok oktatnák, akik értenek a témához. Olyanoknak kellene tanítaniuk, akikben nincs egzisztenciális kényszer. Nagy kérdés, mit tanítsanak és hogy. Azaz olyan pedagógusokat kellene képezni, akik értik is ezt a témát. Ugyanis rengeteg a dokumentum, az elmúlt 2 évtizedben több hasznos könyv jelent meg. Úgy látom a felsorolásból, hogy hiányos a tartalom. Például fogalmazzuk meg, mi az, ami Miskolcot megkülönbözteti más városoktól.”

Fedor Vilmos szerint a miskolciaknak el kell mondani, hogy milyen kiváló város ez, illetve a világnak is ezt bebizonyítani. Úgy véli, a javaslatból sok érték kimaradt, például azok az események, amelyek Miskolcról indultak el, például a Könyvhét, vagy a Madarak és Fák napja. Hozzátette: Miskolc és a nemzetiségek története, Miskolc szerepe a filmtörténetben ezek kimaradtak a tananyagból.

Fontos lenne az is, hogy kik voltak azok a színészek, akik itt kezdték pályájukat, sokukról egy szó sem szerepel az anyagban – hangsúlyozta. Hangsúlyozta: sporttörténet egyáltalán nincs az anyagban. “A tudomány területéről is kevés információ szerepel a javaslatban” – fogalmazott.

A Martintelep úgy szerepel az anyagban, hogy 1935-ben kapcsolták Miskolchoz, ez nem igaz, mert nagyapám már 1890-es években is martintelepi lakos volt – fogalmazott.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető elmondta: ‘”Frakciónk örömmel fogadta az anyagot és támogatjuk.”

“Fontos a lokálpatriotizmus. Amikor az internet világában nőnek fel fiatalok, másodpercre pontosan tudják, mi történik a világban, de fontos, hogy a saját közösségük múltjával is képben legyenek” – hangsúlyozta. Elmondta: az anyag teljességre nem törekedhet, de Fedor Vilmos javaslatát építőjellegűnek fogta fel.

“Ennek az anyagnak akkor lesz értelme, ha lesznek lelkes miskolci pedagógusok, akik ezt ténylegesen átültetik a mindennapokba” – fogalmazott. Kiemelte azt is, hogy, amikor Miskolcról beszélünk, eseményeket, építészeti emléket említünk, akkor tudja a diák, hogy azzal párhuzamosan mi történik a nagyvilágban. “Fontos, hogy ezt a tananyagot kellően interaktívvá tegyük” – mondta.

Molnár Péter azt is hangsúlyozta: az anyag nagyértékének tartja, hogy óvodás kortól kezdi a helytörténet oktatását.

Dr. Simon Gábor (MSZP) képviselő arról beszélt, hogy szkeptikus, hogy ezzel az ajánlással gyakorlati, illetve elméleti szinten mennyire élnek majd pedagógusok.

Fodor Zoltán (MSZP) képviselő arról beszélt, hogy évek óta részt vesz a várostörténeti vetélkedő megszervezésében.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő szerint ennek a javaslatnak a nemzet fejlődése szempontjából nagy jelentősége van. De aggályait fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy ebből mennyi valósul majd meg. “Hiba, ha mind kormányzati, mind helyi szinten kivonjuk a pénzt az oktatásból” – fogalmazott. A helytörténet bevezetése szépségtapasz marad, ha más intézkedés nem társul hozzá. Például a kormánynak nem a miskolciak elvándorlását, hanem helyben maradását kellene támogatnia, munkahelyek teremtésével”- fogalmazott.

Kiss Gábor alpolgármester így reagált: azt látja, van egy komolyan elkötelezett pedagógusi réteg, de mindenképp szükségesnek látja a felkészítésüket.

“A város identitását meg tudjuk adni, fontos, hogy legyen alapunk ehhez. Aki büszke akar lenni a városára, ismernie kell a múltját” – mondta.

Mennyire élnek ezzel az intézmények? “Az intézmények szakmailag önállók, annyiban élnek vele, amennyiben támogatást is kapnak hozzá. Digitális tartalmakkal a tanár hátteret kap ahhoz, hogy teszteket, játékokat, stb. találjon.” – válaszolta meg.


9.28: Megkezdődött az októberi testületi ülés. Jelenleg dr. Zsiga Marcell alpolgármester vezeti az ülést, dr. Kriza Ákos polgármester nincs jelen.

Elsőként a sürgősségi javaslatok napirendre vételéről dönt a testület.

A járási hivatalok kialakításáról szóló javaslatot zárt ülésen tárgyalná a testület. Földesi Norbert, a szocialisták frakcióvezetője ügyrendi javaslatot tett: mivel városi vagyon átadásáról van szó, jó, ha erről tudnának a miskolciak, illetve egyes épületrészek átadásáról is tudniuk kellene a dolgozóknak, ezért azt javasolta, nyílt ülésen tárgyalják a napirendet.

Az alpolgármester szerint zárt ülésen kell tárgyalni.

Elvetették azt a javaslatot, hogy nyílt ülésen tárgyalják. Viszont felvették napirendre, és zárt ülésen döntenek róla.

Zárt ülésen tárgyalják majd az MISEK Nonprofit Kft. főigazgatói és gazdasági igazgatói pályázatára vonatkozó vélemény megadására vonatkozó javaslatot, illetve az Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat igazgatója közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetésére vonatkozó javaslatot is.

A napirendek közt található dr. Simon Gábor szocialista képviselő javaslata, miszerint az önkormányzat számoljon be arról, hogy a 2011-2014. közötti időszakra szóló gazdasági programból eddig mit hajtott végre, illetve, ha kell, módosítsák azt. De ezt nem vette napirendre a testület. Dr. Zsiga Marcell azzal indokolta: nincs a képviselő-testületnek olyan kötelezettsége, hogy erről beszámoljon, vagy felülvizsgálja. “A következő félévben, a polgármester javaslatára, foglalkozunk majd ezzel, beszámolunk az eddigi munkáról” – fogalmazott.

Az alpolgármester köszönetett mondott a miskolciaknak az 56 méltó megünnepléséért.

Elmondta azt is, hogy új, két medve érkezett a Vadasparkba. A névadóünnepség szombaton lesz. Olvasóink is szavazhatnak arra, mi legyen a két miskolci medvék neve.


Frakcióvélemények félidőben

Miskolc – Október 15-én volt két éve, hogy megalakult a jelenlegi miskolci testület. A csütörtöki közgyűlési ülés előtt félidős értékelést kértünk a frakcióvezetőktől: gazdaság, turisztika, fejlesztések és oktatás témákban.