Helyi közélet

2012.10.10. 19:35

Inkognitóban járt a kanadai bevándorlási miniszter Miskolcon

Miskolc, Alsózsolca - Jason Kenney a miért kérdésre azt nyilatkozta: magyarországi látogatása során nem kíván a sajtónak nyilatkozni.

Miskolc, Alsózsolca - Jason Kenney a miért kérdésre azt nyilatkozta: magyarországi látogatása során nem kíván a sajtónak nyilatkozni.

Alsózsolcára és Miskolcra látogatott a kanadai bevándorlási miniszter kedden. Arról, hogy Jason Kenney Magyarországon járt, beszámolt portálunk, hiszen találkozott Balog Zoltán miniszterrel, aki kollégája szavaira hivatkozva nyilatkozta az MTI-nek: a kanadai romák nem fognak tömegesen visszaáramlani Magyarországra.

Jason Kenney megyénkbe való látogatásáról azonban nem tudtunk. Ittjártáról utólag közleményben számolt be. A levél megérkezése után érdeklődtünk a kanadai nagykövetségen, hogy miért nem értesítették a sajtót, azt a választ kaptuk: „Jason Kenney hivatala világossá tette, hogy magyarországi látogatása során nem kíván a sajtónak nyilatkozni.”

A kanadai vendég a közlemény szerint meglátogatta a Miskolci Jegesmedvék jégkorongcsapatot, amelyet a kanadai Tim Kehler edz és kanadai játékosok is játszanak a csapatban. A sajtóközleményben az is olvasható, hogy „Alsózsolcán helyi lakosokkal beszélgetett, majd roma gyerekeket látogatott meg a Benedek Elek Általános Iskolában, találkozott Miskolc polgármesterével és miskolci civil vezetőkkel.”

„Hallott már Kanadáról?”

A látogatás kapcsán előbb kerestük a miskolci önkormányzatot, ők az említett közleményt továbbították számunkra.

Horváth Henrik, az alsózsolcai cigány kisebbségi önkormányzat vezetője portálunknak elmondta, a miniszterrel séta közben beszélgettek. Azt akarta látni, hogy milyen körülmények között élnek.

– Mutattuk neki a szegényes házainkat, azt, hogy nincs közművesítés, s mondtuk, mennyire nincs itt munkalehetőség. Arról is szóltunk, hogy nem akarunk elköltözni innen, maradni akarunk. Csak épp több munkára és egyenlő bánásmódra vágyunk – magyarázta Horváth Henrik.

Kérdeztük, téma volt-e Kanada. A cigány kisebbségi önkormányzat vezetője elmondta, a miniszter megkérdezte, hallottak-e már az országról. Kérdezte még, van-e kinn ismerősük, de ennél többet nem kérdezett.

Horváth Henrik portálunknak említette, 1600 roma él a városban, ebből 3 vagy 4 család költözött ki, köztük a helyettese. Egyetlen család jött vissza, ők azt mondják, maradtak volna még, de nem kapták meg a menekültstátuszt.

A kanadai nagykövetségen Papp Tamás politikai- és sajtóreferens kérdeztük, volna-e lehetőségünk utólag beszélni a miniszterrel. Korábban ugyanis küldtünk neki egy e-mailt, amire nem reagált. A sajtóreferens egy újabb címet adott.

A minisztertől azt szeretnénk továbbra is megtudni, hogy miért nyilatkozta többször is azt kanadai újságokban (erről korábban beszámolt portálunk), hogy a romákat Miskolcról szervezetten jutattják ki Kanadába. A „szervezők” nyomára ugyanis nem jutottunk Miskolcon.

ÉM-HM


Az új törvényről

A kanadai miniszter a Kanada bevándorlási rendszerének védelméről szóló törvény még idén várható életbe lépését megelőzően tett látogatást Magyarországon. A törvény azt hivatott segíteni, hogy a kanadai kormány gyors védelmet nyújthasson a valódi menekültek számára, ugyanakkor véget vessen annak, hogy hamis menedékkérők és embercsempészek visszaéljenek rendszerünkkel és nagyvonalúságunkkal.


Nem kíván a sajtónak nyilatkozni. Ezzel indokolta kérdésünkre – egy szóval sem többel – a kanadai bevándorlási miniszter, hogy titkosan érkezett Miskolcra és Alsózsolcára. Hajdu Mariann jegyzete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában