Helyi közélet

2012.10.09. 07:39

Geotermiára kötve: olcsóbb lesz a fűtés?

Miskolc - Az Avast már csatlakoztatták a geotermikus hőenergiához. Az idén már ezzel fűthetnek.

Miskolc - Az Avast már csatlakoztatták a geotermikus hőenergiához. Az idén már ezzel fűthetnek.Két napig nem volt melegvíz és fűtés az Avason. Erre azért volt szükség, mert a szakemberek, még a fűtési szolgáltatás megkezdése előtt beépítették a geotermikus hőenergia csatlakozásához szükséges elzáró szerelvényt. „A kivitelezés eredményeként, a 2012-2013 fűtési szezonban a geotermikus energia hasznosításával a miskolci távhőellátó rendszer egy új hőforrással bővül, amely nem csak a környezetvédelem, a megújuló energia hasznosítása, hanem a távhőszolgáltatás gazdaságosságának javítása terén is előrelépést jelent” – állt a Miskolc Holding Zrt. közleményében.

Kezdetek

Az egész 2010. augusztus 23-án kezdődött, amikor is a Miskolc-Mályi geotermikus kútnál megkezdték a fúrásokat. A területen, 2310 méter mélyen 110-120 fokos vizet találtak, amelynek hozama akár 6000 liter is lehet percenként – ezt korábban mondták a cég képviselői. Azt is: a fúrás eredménye mintegy háromszorosan haladja meg a PannErgy korábbi várakozásait. A kút bemutatásakor Ádám László főgeológus arról beszélt, hogy korábban is tudták, Miskolc környékén komoly geotermikus energia létezik. Arra, amit találtak azonban nem számítottak.

A fúrások megkezdése után két évvel pedig már az idei fűtési szezonban rácsatlakozhat az Avas a geotermikus hőenergiára – mondta az Észak-Magyarországnak Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója.

Azt is: a lakók ebből csak annyit érzékelnek, hogy továbbra is, a megszokott módon „fűt” a radiátor a lakásban. Mit építenek most, amiért két napig kimaradt a szolgáltatás? „A Pannergy NyRt. szakemberei most építették ki a geotermikus rendszer csatlakozási pontját a meglévő rendszeren, ennek helye az Avason lévő hidraulikai állomás, amelyen keresztül majd betáplálnak a Mihő Kft. rendszerébe” – tudtuk meg. És arra is kíváncsiak voltunk, hogyan kötik rá az Avast a geotermikus rendszerre? „A Kistokajból érkező távvezeték hőcserélőn keresztül csatlakozik az avasi hidraulika állomáson a meglévő rendszerhez. Új szerelvények, új nyomásfokozó szivattyúk és teljesen új irányítástechnika kerül kiépítésre” – ismertette Pásztor Imre. A munkálatok miatt várható még leállás? „A jelen leállást érintő szakaszon ismételt leállásra nem kell számítani a geotermikus beruházással összefüggésben” – válaszolta.

Hatósági ár

„A projekt pénzügyi hatása a 2011-es fűtési szezon kezdetével érezhető lesz” – ezt Bokorovics Balázs, a PannErgy elnöke nyilatkozta lapunknak még 2010-ben, amikor megkezdték a fúrásokat a Mályi határában található geotermikus kútnál. Így most feltettük a kérdést: ha az Avas rácsatlakozik a geotermikus energiára, akkor az ott élők kevesebbet fizetnek már az idén a fűtésért? „A távhőszolgáltatás díjtételeit a Nemzeti Fejlesztési Miniszter állapítja meg. Az egyes magyarországi nagyvárosok éves távhőköltségeit összehasonlítva az elmúlt fűtési szezonban Miskolc az egyik legkedvezőbb árakon szolgáltatott. Miskolc város vezetésének a célja az, hogy hosszú távon a megújuló energiák minél nagyobb mértékű bekapcsolásával a távhőszolgáltatás díjtételei a földgáz alapú hőtermeléshez képest csökkenjen” – magyarázta a kommunikációs igazgató.

Indulhat a fűtés Miskolcon

A hőmérsékleti előrejelzések alapján, a Mihő Kft. beindítja a fűtést október 8-án. Azoknál az épületeknél, ahol a panelprogram munkálatai még nem fejeződtek be, a cég nem tudja elindítani a fűtést, csak abban az esetben, ha a közös képviselő ezt készre jelenti.

ÉM-NSZR


Miskolc - A külső hőmérsékleti előrejelzések alapján, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Miskolc város területén közel 32.000 lakásban – köztük az Avasi városrészben is – beindítja a fűtést 2012. október 8-án.

Miskolc - A MIHŐ Kft. tájékoztatja az avasi városrészben távhőszolgáltatást igénybe vevő díjfizetőit, hogy a geotermikus beruházást végző Miskolci Geotermia Zrt. kérésére 2012. október 07-én (vasárnap) 0:00 órától várhatóan október 08-án (hétfő) 24:00 óráig (48 óra időtartamra) szünetel a fűtés és használati melegvíz-szolgáltatás az avasi lakótelepen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában