Helyi közélet

2012.10.15. 08:19

Félidő: mi történt Miskolcon két év alatt?

Miskolc - Ma két éve, hogy dr. Kriza Ákos polgármester és a miskolci testület tagjai letették az esküt.

Miskolc - Ma két éve, hogy dr. Kriza Ákos polgármester és a miskolci testület tagjai letették az esküt.Két évvel ezelőtt péntekre esett október 15-e, amikor is a miskolci testület - a választásokat követően - megalakult. Így, a ciklus félidejében kíváncsiak voltunk arra, hogy a közgyűlési frakciók vezetői, hogyan értékelik ezt a két évet.

"A városvezetés az elmúlt két esztendőben jelentős eredményeket tett le az asztalra. Javítottunk a közbiztonságon, ennek keretében mára több rendőr, több közterület-felügyelő járja az utcákat, rendszeressé tettük a közbiztonsági akciókat is. A szisztematikus közbiztonsági erőfeszítések következményeként a fészekrakók közül mintegy 50 család már elhagyta az Avast. Bár még mindig nem ért véget az euro-övezet válsága, így a munkahelyteremtés sokkal nehezebb, mint pár évvel ezelőtt, mégis elértük, hogy 1200 fővel kevesebb regisztrált munkanélküli van Miskolcon, mint a szocialisták idejében volt. Ráadásul jövőre érezhetően tovább javítja a munkaerő-piaci helyzetet a 112-es segélyhívó szolgálat által biztosított mintegy 500 új munkahely. Közben a kultúra területén is sikerült előre lépni, a színház sorra szállítja a közönségsiker darabokat, a filmfesztivál Magyarország legjobb fesztiváljává nőtte ki magát." - mondta dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig így értékelte a városvezetés félidejét: "Ha egy választási ciklust, vagy annak egy részét kell értékelni, meglátásom szerint az átadás-átvétel helyzetével kell kezdeni. A 2002 és 2010 között a szocialisták nagyon nehéz helyzetbe hozták a várost azzal, hogy végletesen eladósították. Eredménynek tekinti a KDNP frakció, hogy erre az esztendőre már sikerült egy konszolidált költségvetést alkotnia a hivatalnak. Súlyos az adósságszolgálat továbbra is, de már fizetőképes a város. A számok magukért beszélnek: csökkent a munkanélküliség. Sikernek tekintjük a közmunka programot is. A nagy városok közül egyedül Miskolc nyert. Ennek eredményeképpen több száz embert vezetett vissza a program a munka világába. Mi, kereszténydemokraták örömmel támogattuk azt, hogy történelmi egyházak nagyobb részt vállaltak és vállalnak a köznevelésben. Minden támadás ellenére az egyházaknak átadott óvodák és iskolák jól működnek."

Elégtelen

"Ha a két évet kellene értékelni, a miskolci városvezetés eddig elégtelenre vizsgázott" - ezt már Földesi Norbert, a szocialista frakció vezetője mondta. "A nagy ígéretekről kiderült, csak gyenge kampányfogások voltak, ezek helyett csődközeli állapotban van a város és kilátástalanság jellemzi ma Miskolcot. A munkaerőpiaci helyzetképet a kormányuk segítségével igyekeznek kozmetikázni, de arra nincs válaszuk, miért ment el két év alatt közel 5000 miskolci lakos más városba, vagy országba. A mostani városvezetés csak a miskolci szocialisták által megkezdett projekteket folytatja, de még ezekbe a feladatokba is belebuknak, elég, ha a selyemréti példára gondolunk. A közbiztonság nem javult, a fészekrakó problémára nem adtak választ, Tapolca kapcsán pedig azt gondoljuk: a kormány elengedte Miskolc kezét. Sajnos nagyon nehéz két év előtt állnak a miskolciak...." - fogalmazott.

ÉM-NSZR


Miskolc - „Csúszik a beruházás, de nem lehet tudni, mennyit. Az biztos, az idén nem kezdődik el” – ezt nyilatkozta honlapunknak Újhelyi Csaba, a finn gyár hazai képvielője a napokban. Azt is elmondta: „A terület megvan, de a projektet jelenleg felfüggesztették.” Ennek oka az: a gyár európai piacra gyártana, az európai piacon azonban bizonytalan a helyzet– tudtuk meg.

Miskolc - Kilátástalannak nevezték a Fidesz munkahelyteremtését a jobbikos politikusok.

Miskolc - Több mint 25 millió forintos adótartozással vezeti egy cég az októberi adóslistát.

Miskolc - Egy héttel újra elhalasztották a miskolci közgyűlési ülést. Miért?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában