Helyi közélet

2012.10.17. 20:29

Demonstráció az Avason - Találkoztunk boldog cigányokkal is

Miskolc - Szerdán a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat felvonulással egybekötött demonstrációt tartott Miskolcon.

Miskolc - Szerdán a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat felvonulással egybekötött demonstrációt tartott Miskolcon.Délután háromnegyed kettő. Óriási a rendőri készültség, mintha G8 csúcs lenne a borsodi megyeszékhelyen. Valamivel több, mint félszáz roma és szimpatizáns várja, hogy "egészkor" elinduljon a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat által szervezett menet az avasi postától. Nem csak mi, hanem a romák is több emberre számítottak. Hatalmas a média érdeklődés. Egy fotós azt hiszi, hogy elszalasztotta élete felvételét. A Platánnál megnyugtatjuk: arra szerda délután bőven lesz még ideje...

"Nácik haza! Nácik haza!" - skandálja az immár közel kétszáz fősre duzzadt tömeg. Elhagyjuk az Avasi Gimnáziumot. "Jó időnk van, legalább nem esik." - mondja egy napszemüveges roma srác, aki csatlakozik a Himnuszt éneklőkhöz, a felvonulókhoz pedig újabb szimpatizánsok. Még nincs három óra, amikor az avasi sportpályánál újabb "erősítés" érkezik: a táblákból ítélve újpesti, és kázsmárki cigányemberek is szimpatizálnak. Horváth Aladár ekkor éri utól övéit, ugyanis néhány sarokkal lejjebb totálisan lerohanj a sajtó, némi túlzással a biztosítást végző egyenruhások szabadítják ki a roma polgárjogi aktivistát a gyűrűből.

Már a Hideg soron koptatjuk az aszfaltot. A romák énekelnek, a Domb és a Gyár utcai kapualjakból egyre többek előbújnak. Megosztottak az emberek: azt mondják, hogy nem demonstrálni kellene, hanem tenni. Sporttal, tanulással kitűnni. Egy idősebb hölgy a világhíres cigány muzsikusokat hozza fel példaként. Jön a hír, hogy sok cigány szimpatizáns áll az avasi postánál. Később kiderül, hogy ez kacsa.

„Szeretem Magyarországot!”

Az egykori Domusnál újabb félszáz roma áll a menet végére, köztük Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnöke is. Nem mindenkinek tetszik, hogy velük van. A menet békés, jókedvű, Váradi Gábor az egyik főszervező még a fütyülésről is lebeszél néhány hőzöngőt. Hiába Zöld Nyíl, nem sokkal később a Herman giminél némileg megbénul a villamosforgalom. A belvároshoz érve egyre több a bámészkodó. Sokan fotóznak, és a környező házak ablakiban lógnak. Nincs beszólás, mint ahogyan kiszólás sem. 1000-1200 főre taksálja a tömeget az egyik "Szervező" feliratú mellényes. (Mi kábé a felére.) Negyed 5 után megérkezünk a demonstráció céljába, a Szinvateraszhoz. Megtelik a tér, és felhangzik a roma Himnusz, illetve szólalna, ugyanis nagyon kevesen ismerik. Amikor viszont Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas művésze a magyar Himnusz eléneklésére kéri a jelenlevőket, zengenek a sokat látott belvárosi falak.

Váradi Gábor mondataitól is, aki többek között azt mondja, hogy "azért vagyunk ennyien, mert sokan féltek eljönni a demonstrációra." Ugyanakkor a miskolci roma vezető azon megdöbbenésének ad hangot, mely szerint Miskolc polgármestere egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a fészekrakókat az Avasról ki kell söpörni. Ez Váradi Gábor szerint az 1940-es évek politikai retorikáját idézi. Szót kap Horváth József, a megyei cigány önkormányzat vezetője. Ő azzal kezdi mondandóját: „Szeretem Magyarországot!”, majd hozzáteszi, hogy jobb oldali érzelmű ember volt, de kiábrándult, mert nem kell sem a jobb-, sem a baloldalnak.

Miskolc mérföldkő

A délután talán legdörgedelmesebb beszédét Horváth Aladár prezentálja, aki – Váradi Gáborhoz hasonlóan – többek között „megemlékezik” Miskolc polgármesterének szerda reggeli nyilatkozatáról. Ennek kapcsán úgy fogalmaz: „Én már akkor az Avason laktam, amikor ő még román állampolgár volt. Nem, nem kell visszamennie, de tartsa be a cigány-magyarok jogait.” Setét Jenő roma aktivista ugyanakkor korábbi felszólalókkal ellentétben úgy véli, hogy sok roma jött el a demonstrációra. Meglátása szerint Miskolc úgymond egy mérföldkő, ami egyfajta roma összefogás kezdete.

Szilvási István roma zenész hoz később szó szerint jó hangulatot a szónoklatok sorába, amelyet stílszerűen úgy zár: „A facebook-ra este töltsétek fel a képeket!”. A Romano Teatro nívódíjas zenekar műsora után búcsú és köszönet. "Vigyázzatok magatokra hazafelé menet!" - kéri Váradi Gábor. A tér lassan kiürül. A késő őszi szellő egy "Pest megye" feliratú táblát sodor.

ÉM-JLI


"Nincs kecske"

Danyi Flórián vállalkozó Mátraterenye, Salgótarján mellől Horváth Aladár facebook-os felhívására érkezett Miskolcra nejével. "Nálunk ugyanez a helyzet Nógrádban, mint Miskolcon. nincs munkája a cigányoknak" - mondta lapunknak. "nehéz megélni, csak közmunka van, vagy az sincs. és nincs kecske, mint ahogyan Pintér úr mondta..."   

Kérdésünkre Danyi Flórián azt is elmondta, hogy Nógrádból is vándoroltak ki romák Kanadába, akik úgy tudja, hogy jól boldogulnak, nagyon szépen élnek a tengerentúlon. A mátraterenyei roma hozzátette: szeretné, ha "a Jobbikot betiltanák, hogy ne rémisztgesse a cigányságot."

















Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) - Hozzávetőleg hétszázan tüntettek szerdán Miskolcon A hazáért és a demokráciáért címmel a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat szervezésében; a résztvevők "nácik haza", "itthon vagyunk", "munkát kenyeret", valamint "opre romane" ("romák fel") jelszavakat skandáltak.

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) - Nemzeti, európai uniós és cigány zászlók mögött, mintegy 300 résztvevővel szerda délután két órakor az Avasi lakótelepről elindult a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat által szervezett menet, amelyet A hazáért, a demokráciáért címmel hirdetett meg a roma szervezet.

Miskolc - Nem könnyű megközelíteni a délután 2-kor induló roma demonstráció helyszínét, tájékoztattak kollégáink. Ők is rendőri záráson keresztül érkeztek a nagypostához, az autójukat ellenőrző rendőrök jó munkát kívántak nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában