Helyi közélet

2012.09.06. 07:33

Távhőügy: módosíttatnák a rendeletet

Miskolc - A miniszterhez fordulnak a miskolci lakásszövetkezetek vezető, bíznak benne, hogy az ország más pontjairól is kezdeményezésük mellé állnak.

Miskolc - A miniszterhez fordulnak a miskolci lakásszövetkezetek vezető, bíznak benne, hogy az ország más pontjairól is kezdeményezésük mellé állnak.Összefogtak a miskolci lakásszövetkezetek.Kék Károlytól, a Belvárosi Lakásszövetkezet ügyvezetőjétől tudjuk, hétfőn ültek össze a Herman Ottó-, a Váralja lakásszövetkezet, a belvárosi és a Panel Team képviselői, tárgyalásukra meghívták a Mihő Kft. szakemberét is. Egyetértenek ugyanis abban, amiről lapunk többször is írt a nyáron, igazságtalan a távhőelosztás rendszere: a költségelosztóval felszerelt lakások esetén a földszinten lakók fizetik a teljes ház fogyasztását.

– Bár tavaly nyáron született egy kormányrendelet, amely lehetővé teszi korrekciós tényezők alkalmazását, de véleményünk szerint ez több szempontból sem jó – mondta lapunknak Kék Károly. Egyrészt azért, mert nem kötelező érvényű, így nehéz megszavaztatni a lakóközösséggel, a lakók nagy részének nem érdeke a megszavazása, (ki szeretne többet fizetni?) másrészt pedig azért, mert nem old meg minden problémát.

– Ezért gondoltuk, kezdeményezzük a kormányrendelet megváltoztatását – fogalmazott az ügyvezető.

Hozzátette, szeretnék a levélbe foglalni az érintett lakók és más társasházak véleményét is, így az elkészült anyagot – ebben lapunk segítségét is kérték – nyilvánosságra kívánják hozni: várják majd az észrevételeket. Bíznak benne, hogy – mivel nem csak megyénkbeli, hanem országos problémáról van szó –, más településekről is csatlakoznak a kezdeményezéshez, és így sikerül elérni, hogy igazságosabbá váljon a távhődíj elosztása.

Egy eset...

Korábban lapunk beszámolt dr. Török Lajos esetéről, – aki szintén földszinti lakos – 435 ezer forintos számlát kapott. Az igazságtalannak tartott távhőszámla miatt több helyen próbált panaszkodni, mindenhol falakba ütközött,kálváriájáról többször is beszámolt lapunk. Legutóbb arról írtunk, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelőség utasította el, és a kereskedelmi kamara békéltető testületéhez irányította.

Dr. Török Lajos lapunknak most elmondta, a napokban várható a tárgyalás ügyében. Megtudtuk tőle, nagyon sokan megkeresték a cikkek után hasonló problémájukkal.

– Ha nem járok sikerrel a kamaránál, attól tartok, csak egy lehetőségem van, a polgári per. Egy perközösséggel próbálnánk az igazunknak érvényt szerezni – fogalmazott.

ÉM-HM

Háttér 

A problémáról nyáron többször is beszámolt lapunk. Azokat érinti, akiknek lakóháza nemrégiben esett át a panelprogramon, költségelosztót szereltek fel a radiátoraikra, és a földszinten, vagy alsóbb emeleteken laknak. A fűtési szezon idején átalányt fizettek, majd mikor leolvasták a ház fogyasztását, kapták meg az elszámoló számlát. A földszintiek – mivel nekik muszáj volt fűteniük, hiszen a ház tetejéről indított melegvíz, mire hozzájuk leér, kihűl – a mérőóra alapján sokat fizetnek. A fentieknél – a forró víz és a felszálló hő hatására mindig meleg van – a radiátor végig nullán áll, sokszor ablakot sem kell nyitniuk – nemhogy nem fizetnek a fűtésért, vissza is kapnak a befizetett átalányból.

Mivel a problémát minden fórumon elismerték, így tavaly megalkottak egy kormányrendeletet, amely korrekciós tényezők alkalmazását javasolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában