Helyi közélet

2012.09.08. 11:41

Mucsony avagy Múcsony?

Mucsony - A helyiek Mucsonyként emlegetik településüket, a hivatalos iratokban azonban Múcsonyként szerepel a Kazincbarcikához közeli község neve. Melyik a helyes? – tettük fel a kérdést Viszlai Viktornak, a település polgármesterének.

Mucsony - A helyiek Mucsonyként emlegetik településüket, a hivatalos iratokban azonban Múcsonyként szerepel a Kazincbarcikához közeli község neve. Melyik a helyes? – tettük fel a kérdést Viszlai Viktornak, a település polgármesterének.– Sokáig Mucsonyként volt ismert a település – mondja Viszlai Viktor –, majd 1969-ben került hozzánk egy anyakönyvvezető, aki valamilyen ok miatt Múcsonyként kezdte írni a falu nevét. Miután a hivatalos iratokban hosszú ú-val szerepel, hivatalosan még a mai napig így kell írni. 2000-ben azonban, amikor a települési jelképekről döntött a testület, arról is határoztunk, hogy visszatérünk az eredeti írásmódhoz, hiszen a 13. századi oklevelekben is rövid u-val írták a településünk nevét. Azóta már próbálkoztunk a hivatalos szerveknél is, hogy kaphassuk vissza a hivatalos iratokban is a Mucsony nevet, de azt válaszolták, hogy nem változtathatnak, mert a mi esetünk nem nyelvhelyességi kérdés. Emiatt a helybeliek rövid u-val írják és mondják a falu nevét, miközben elviseljük, hogy mások hosszú ú-val emlegetnek. -bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában