Helyi közélet

2012.09.28. 09:21

Másfél órás turizmus Miskolc belvárosában

Miskolc - A legtöbben az "árvízi táblákra", a napórára és a homlokzatokra csodálkoznak rá a miskolci belvárosban.

Miskolc - A legtöbben az "árvízi táblákra", a napórára és a homlokzatokra csodálkoznak rá a miskolci belvárosban.Legalább félszázan - idősek és fiatalok - gyülekeztek csütörtökön délelőtt a miskolci Tourinform iroda előtt. Nem véletlenül: a Turizmus Világnapján délelőtt és délután egy-egy másfél órás sétára csábították az érdeklődőket a miskolci belvárosba.

- Az idő jó, s mivel nyugdíjas vagyok és érdekel a város története örömmel jöttem és élek a lehetőséggel - mondta a túra előtt lapunk érdeklődésére Tóth Jánosné, Marika. - Az elmúlt években Miskolcról megjelent kiadványok kapcsán többnyire ismerem a város történetét, ám szerintem ezúttal is lesznek újdonságok.

A félszáz fős "turista" csoportot Kupcsik Sarolta, Miskolc Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztályának idegenforgalmi referense, a Tourinform iroda munkatársa vezette és mesélt egy-egy helyszínen. "Mit lehet másfél óra alatt a miskolci belvárosból bemutatni?" - kérdeztük a "Virágóránál."

- Nyilván másfél óra kevés arra, hogy mindent megmutassunk, de a legszerethetőbb, legérdekesebb tereket feltétlenül felkeressük. - nyilatkozta az idegenforgalmi szakember. - A Városháztérről indultunk, érintjük az Erzsébet teret, a Szinvateraszt, a Hősök terét, és a főutcán fogunk visszatérni a kiinduló ponthoz. - vázolta az "itinert". - Hogy mi lepi meg a miskolciakat? Az egyik mindenképpen az úgynevezett árvízi táblák, amelyek az 1878-as nagy miskolci árvíz mementói, a másik pedig mindenképpen a Napóra az Erzsébet téren, amin számtalanszor átsétálnak az emberek, de nem tudják mi is az. Ugyanakkor nagyon sokan egy ilyen séta során csodálkoznak rá a belváros homlokzataira, portáljaira. Mondják: helyi lakosként már úgy mennek el mellette, hogy nem is figyelnek rá.

Az Avas a Szinva teraszról

Arra a felvetésre, hogy van-e kedvenc helye Miskolcon, Kupcsik Sarolta kijelentette, hogy egyet nehéz lenne kiválasztania, hiszen több is van.

- Itt, a belvárosban nagyon szeretem a Szinva teraszt, többek között a Szinva patak és az Avas miatt, ami meghatározó a város történelmében és földrajzában. Mindezt a teraszról kiválóan lehet látni. - fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy az átalakuló városban, Miskolcon a turizmusban miben lehetne (előre)lépni, mi lehet például a Vasgyárral, azt válaszolta, hogy az elmúlt két évtizedben a kisebb-nagyobb terek a belvárosban megszépültek, ami új vonzerőt jelenthet a miskolciak és az ideérkezők számára is.

- Ami a Vasgyárnak, vagy más hasonló, régi jelenleg esetleg "lepukkant" épületeinek hasznosítását illeti azt hiszem, hogy kiváló külföldi és belföldi példákat lehet előhozni. - tette hozzá. - Ezeket kell nekünk követnünk, és megtölteni olyan helyi tartalommal, ami újabb vonzerőt jelent.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában