Helyi közélet

2012.08.25. 18:21

Újabb drótgyár: ez már a harmadik

Miskolc - Százötven-kétszázan dolgozhatnak benne, ha véglegesre bővül a Gustav Wolf GmbH miskolci drótgyára.

Miskolc - Százötven-kétszázan dolgozhatnak benne, ha véglegesre bővül a Gustav Wolf GmbH miskolci drótgyára.A szerződéskötés óta kevesebb, mint másfél évre volt szükség ahhoz, hogy a világ szinte valamennyi kontinensén gyártóbázist üzemeltető német Gustav Wolf GmbH megépítse és részben fel is szerelje a Miskolci Mechatronikai Ipari Parkban létesült gyárát. Ennek is betudható, hogy az avatóünnepségen elégedetten nyilatkozzanak a felek az együttműködésről, amely – mint elhangzott – „Miskolc városa és a Gustav Wolf cégcsoport között új keletűnek mondható, de már most sikertörténetnek lehet nevezni kézzelfogható eredményei okán...”

Nyitás Kelet-Európa felé

Dr. Ernst Wolf, a Gustav Wolf GmbH ügyvezető igazgatója szerint a miskolci termelés elindulása mérföldkő a jelenleg általa vezetett 125 esztendős vállalat életében. „A huzal- és drótkötél szektorban az innovatív termékek gyártásával hosszú távú munkahelyeket szeretnénk teremteni Miskolcon. Az új gyár – mindezeken túl – nemzetközi kapcsolatot is jelent a Gustav Wolf GmbH-nak, nemcsak Miskolc városával, hanem Kelet-Európával is.” Az anyagyár ugyanis eddig döntően a világ távolabbi kontinenseinek országaiban (Kínában, az Egyesült Srab Emirátusokban, vagy Indiában), illetve az öreg kontinens nyugati felén (Német- és Franciaországban) épített üzemeket. A miskolci letelepedés ezért is számít egyfajta úttörő vállalkozásnak.

Acélipari hagyományokon

Felvetődött, hogy a városban már két hasonló profilú társaság is működik (a régi December 4. Drótművek nyomán működő társaság, illetve a Fux Zrt. - szerk.), nem okoz-e problémát az esetleges piaci versenyben, illetve a szakképzett munkaerő megszerzésében.

A német igazgató elmondása szerint a Gustaw Wolf GmbH olyan termékeket állít elő, amelyek saját szabadalmak, így megvan az egyediségük. A miskolci drótgyárban a nagyon vékony, de nagy teherbírású emelőköteleket és az autóipar számára a gumiabroncsok szilárdságát biztosító acélhuzalt állítanak elő.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is azt emelte ki, hogy a német vég letelepedésével a város azon törekvése nyer értelmet, hogy az évszázados szakmai hagyományokkal bíró acélgyártást és -feldolgozást építsék újra és lehetőséget kapjon a kibontakozásra a városban meglévő ilyenfajta szakmai tudás és tapasztalat. Ez az „újrapozícionálás” a gazdasági fejlődés egyik fontos forrása lehet.

ÉM-SZB


Képzéssel és átképzéssel

Mivel a drótgyártásnak komoly szakmai tényezői vannak Miskolcon, ezáltal van is elegendő drótipari szakember a munkaerőpiacon és sikerült is az induláshoz kiváló minőségű szakembergárdát toborozni. Mint megtudtuk, a későbbi gyárbővítéshez már a képzés, átképzés révén szeretnék biztosítani a szakemberutánpótlást.

A gyáravatón részt vevő dr. Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár szerint a Miskolci Egyetem kiváló oktatóbázisa az acél- és gépipari szakembereknek.

Miskolc - Másfél évnyi előkészület után avatták fel a Gustav Wolf Miskolci Drótgyárat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában