Helyi közélet

2012.08.07. 19:50

Trizsi disznótoros és hagyományőrző nap

Trizs - A hagyományoknak megfelelően az idei nyáron is megrendezik a nagy népszerűségnek örvendő trizsi disznótoros és hagyományőrző napot, ezúttal augusztus 11-én, szombaton.

Trizs - A hagyományoknak megfelelően az idei nyáron is megrendezik a nagy népszerűségnek örvendő trizsi disznótoros és hagyományőrző napot, ezúttal augusztus 11-én, szombaton.Nemcsak Tornában és Gömörben tekintik a gasztronómia egyik “fővárosának” Trizst, még Budapesten is (el)ismerik a parányi falucska asszonyainak főzési és sütési tudományát. Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere örömmel számolt be szerkesztőségünknek arról, hogy gondtalan, tartalmas kikapcsolódásban lehet része annak, aki ellátogat Trizsbe, s megtapasztalhatja az itt élők szívből jövő vendégszeretetét. A régmúlt idők tradícióit és népszokásait felelevenítő egész napos rendezvény során betekintést nyerhetnek a látogatók a falusi élet mindennapjaiba, és azokba tevékenyen be is kapcsolódhatnak.

A gyönyörű természeti környezetben, a kristálytiszta hegyi levegőn, az erdők és források falvában szombat reggel hatkor kezdődik a vendégfogadás “fogópálinkával”, majd disznóvágás, perzselés hagyományos módon szalmával. A látogatók megtekinthetik a disznó megtisztítását és feldolgozását. Kipróbálhatnak minden egyes munkafolyamatot, természetesen nem tilos a kóstolás sem. A hagyományos ételek-italok, szörpök, méz, sajt, sütemények, gyógynövények vására reggel nyolckor veszi kezdetét. Kenyér-,lángos- és kalácssütés kemencében. Kiállítás nyílik a helyi kézműves és használati tárgyakból. Kilenc órától erdei túra indul a “Hét Vezér" fáihoz, azaz kétkilométeres séta a falut körülölelő tölgyeserdőbe.

Délelőtt tíz óra és délután három között megélénkül a helyi vendégasztal: trizsi legény módjára készült, sütőben sült ízletes hurka és kolbász, paprikás fokhagymával kenegetett abárolt szalonna, zsírjától megfosztott mosolygós tepertő, kemencében sült ropogós cipó, friss kerti zöldségek.

Déltől négy óráig kulturális műsor:népzene, népdal, néptánc, népmese. A fellépők: az Ózdi Néptánc Egyesület, Tóth György és Écsi Gyöngyi.

A disznótoros vacsora alatt élő zene szól, este hat órától. A kínálat: Ügyes hentes vágta disznó ízes porcikájából készült húsleves, bordán söndörített csigatésztával, főtt hússal, szorgos menyecske dolgos kezével töltött káposzta, párjanincs hájas sütemény Majorosné módra, jóllakott vendégek szomját oltó, szőlőnek hűs leve. Este nyolctól hajnalig tartó mulatság, utcabál. A szombati vacsorára csak előzetes bejelentkezéssel tudunk vendégeket fogadni a férőhelyek beteltéig – jelentette ki Mácsi Istvánné polgármester. Érdeklődni lehet telefonon: 48/504-203, 48/504-204, e-mail: [email protected], további információ: www.trizs.hu.

B Gy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában