Helyi közélet

2012.08.01. 12:17

Igazi környezetbarát szennyvíztisztitó épül Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Mintegy 650 millió forintos költséggel korszerűsíti szennyvíztisztító telepét a TiszaSzolg 2004 Kft.

Tiszaújváros - Mintegy 650 millió forintos költséggel korszerűsíti szennyvíztisztító telepét a TiszaSzolg 2004 Kft.

Jövő év elején készül el a beruházás, amelynek eredményeképpen a tisztított szennyvíz paraméterei jóval a megengedett határérték alatt lesznek, csökken a környezet terhelése, javul a felszín alatti vizek állapota, s nem utolsó sorban csökken a szagkibocsátás. A megvalósítás négy ütemben történik. Az első ütem az építési terület kialakítását, „megtisztítását”, a közművek kiváltását tartalmazta. A második ütemben történt meg a nagy műtárgyak építése. A harmadik ütem a technológiai szerelés időszaka, melyet követően hat hónapig tart a próbaüzem. A szennyvíztelep korszerűsítésének költsége mintegy 650 millió forint, melynek 75 százalékát hitelből finanszírozza a TiszaSzolg 2004. Kft.

Korszerű technológia

A beruházás során új tisztítási technológia valósul meg, 3600 köbméter/nap kapacitással, amely biztosítja a nitrogén és foszfor hatékony eltávolítását. A korszerűsítés során a mechanikai tisztítás érdekében új rácsgépház épül gépi tisztítású rácsokkal, homokfogókkal, konténertárolóval. A biológiai tisztításhoz két új blokk épül, melyek a legkorszerűbb technológiát képviselik.

A fejlesztések eredményeképpen a nitrogén és foszfor paraméterek messze a megengedett határértékek alatt maradnak. Ennek közvetlen vízminőség-javító hatása van a befogadó víz minőségére, ugyanakkor csökken a cég által fizetendő környezetterhelési díj mértéke is.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában