Helyi közélet

2012.08.26. 14:33

Egy szál gitár, egy szál ének

Ahogy beszélni kezdett, már énekelt is, most pedig már a tengerentúl is lehetőséget látnak benne...

Ahogy beszélni kezdett, már énekelt is, most pedig már a tengerentúl is lehetőséget látnak benne...Nagy sikert aratott a napokban a miskolci Grizzly színpadán egy gitáros-énekes, Petruska András. Ki ő?

Petruska András: Ugyan két és fél éve járom az országot, mint egyszemélyes előadó, Miskolcot eddig sajnos nem sikerült érinteni, ezért különösen örültem, hogy létrejött ez a fellépés. A Grizzly, mint szórakozóhely különösen tetszett, ezért igen inspiráltan álltam színpadra. A közönség nagyon kedves volt, a tetszésüket sokan úgy nyilvánították ki, hogy hordták nekem a színpadra a söröket. A gond ezzel az, hogy játék közben nem iszom alkoholt, de mint gesztus, nagyon jólesik ez a hozzáállás!

„Egy szál gitár, egy szál ének – ezt látja a szem, de te mégis egy komplett zenekart hallani a háttérben", így írnak önről. Mi a titka?

Petruska András: Ez a gitározási technika, az úgynevezett fingerpicking stílus a ragtime-ból, illetve az észak-amerikai country zenéből származik. A lényege az, hogy a gitáros szinte minden ujjával más szólamot játszik - a hüvelykujj a mély, basszusszólamot imitálja, középen szól a kíséret, és a teteje, ha éppen nem énekelek, a szólót játsza. Ez nagyon jó játék, a szó legszorosabb értelmében, hiszen éberen tartja azt a gyermeki fantáziát, amikor az ember különböző szerepekbe bújik, vagy éppen a szereppé változik. Én magam a színpadon úgy érzem, egy egész zenekart irányítok, és a közönség visszajelzéséből ítélve nem csak én gondolom így. A repertoárom teljes egészében saját dalokból áll, néha teszek egy-egy kirándulást a nagy előadók fele, amolyan tiszteletadásként.

A honlapján barangolva nem találtam személyes adatokat. Mit kell tudni önről?

Petruska András: 26 éves, fővárosi lakos vagyok, a címem és a telefonszámom viszont nem adom meg! :) A zene hallgatása és művelése ösztön szintjén volt bennem mindig is, ahogy beszéltem, már énekeltem is. Éppen ezért már nagyon korán, 9 évesen kezdtem el tanulni gitározni, majd később a hangom képzésével kapcsolatban is mesterekhez fordultam.

Hogyan lehetne behatárolni azt a zenei stílust, amit képvisel?

Petruska András: Röviden, tömören popzene. Bővebben kifejtve főként a klasszikus rock and roll, a beatkorszak, és a nagyon korai hip-hop műfajok állnak a legközelebb ahhoz, amit jelenleg csinálok. A legfontosabb az, hogy mind zeneileg, mind pedig tartalmilag reagáljak a jelenre, és az engem meghatározó és körülvevő világra. Ennek ellenére szerencsére nem csak az én generációm jár el a koncertjeimre, hanem látok embereket a szüleim generációjából, vagy idősebbeket is.

A Megasztárban tűnt fel 2010-ben, de aztán önszántából kilépett a műsorból. Miért?

Petruska András: A karrierem legszerencsésebb véletlenje volt a Megasztár. Kísérőként mentem el a műsorba, meg sem fordult a fejemben, hogy saját szakállamra mutogassam magam a tévében, mert nem hiszek ezekben a műsorokban, sok előadót láttam személyesen tönkremenni és ellehetetlenülni ebben. Amikor a zsűri külön megénekeltetett, úgy voltam vele, hogy énekelek nekik személyesen, hogy mondjanak róla véleményt, de naivan azt hittem, ez nem kerül adásba. Adásba került, és a közönségem megsokszorozódott pillanatok alatt, olyan szintű előadóvá léptem elő, mintha már évek óta a köztudatban lennék egy bizonyos szinten, és ez nagyon hálás dolog, lehetőséget adott a további alulról építkező folytatáshoz. Azóta is ezt az utat járom, és nincs okom panaszra.

A honlapjára linkelt számokat figyelve csak angol nyelven énekel. Angolul kell énekelni ma az érvényesüléshez?

Petruska András: A jelenlegi repertoárom nagy részét a készülő bemutatkozó nagylemezem anyaga alkotja. Ezt a brit Swindellivel írom közösen, és mind a tengerentúlon, mind pedig az Egyesült Királyságban vannak, akik lehetőséget látnak bennem. Fiatal vagyok, buta lennék nem kihasználni ezeket a lehetőségeket, ezért választottuk azt a nyelvet, amit mindenki ért.

Láthatják-e az érdeklődők a közeljövőben megyénk valamely színpadán?

Petruska András: Most egy hosszabb pihenő következik a nyári roham után. A honlapomon (www.petruskaandras.hu) azonban fent van minden koncertinformáció.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában