Helyi közélet

2012.05.07. 19:38

Magyar: „Nehezebbre számítottam”

Miskolc - A magyarral elbírtak a diákok, azt mondták, nem volt túl nehéz.

Miskolc - A magyarral elbírtak a diákok, azt mondták, nem volt túl nehéz.

A magyar írásbeli érettségiről nem jöttek ki csalódott diákok, azt mondták, nehezebbre számítottak. Záhorszki Liliána, a Fráter György Katolikus Gimnázium diákja is elégedett volt, szerinte a szövegértési feladatba csak egy furfangos kérdést rejtettek el, de sikerült azt is jól megoldania. Arany János balladájának pedig nagyon örült, mivel házi dolgozatként egyszer már elemezte a költő Tetemrehívás című balladáját, így ez most megkönnyítette a dolgát.

Megtudjuk, Liliána műszaki érdeklődésű, tehát tulajdonképpen a magyardolgozat pontjaira nincs túl nagy szüksége az egyetemi felvételihez, de azért szeretné, ha jól sikerülne. Megjegyzi: az utolsó hetekben kezdte az igazi felkészülést az érettségire, és ezt már most egy kicsit bánja, mert szerinte már a tanév elején el kellett volna kezdeni a vizsgákra a tanulást.

Jó tanuló, rossz tanuló

Magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák hétfőn. A középszintű érettségit választó diákok a szövegalkotási részben Arany János Tetemrehívás című balladájának elemzése, Karinthy Frigyes „A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel összehasonlító elemzése közül választhattak, valamint Camus Pestis című regénye alapján a heroikus életérzés mellett vagy ellen érvelhettek.

Csontos Vanda, a Gábor Áron Szakközépiskola diákja már nem olyan elégedett. Ő kissé nehéznek tartotta az írásbelit, főleg a szövegértési részét. A Karinthy-novelláknak viszont örült, mert mint fogalmazott: „Karinthy jó író.” Vanda érettségi után marad a szakközépiskolában, mert ötvösnek tanul, de meglátása szerint szüksége van minden diáknak a magyarra, hiszen a középiskolában tanultak hozzátartoznak az általános műveltséghez, fogalmazott.

Jól sikerült

Elégedett az írásbeli teljesítményével Szabó Marián, a Kós Károly Szakközépiskola végzős diákja.

– Jól sikerült – állapítja meg tömören, majd hozzáteszi –, a szövegértés könnyű volt, de a szövegalkotás sem okozott gondot. Az érvelést választottam, szerintem jól sikerült. Négyes biztos lesz.

Megtudjuk, Marián technikusi képzésre megy érettségi után, de kedveli az irodalmat. Azt mondta, akkor is fog olvasni, ha az már nem lesz kötelező.

ÉM-HE


A tények

  • A 2012. május-júniusi érettségi vizsgákra 8747 fő jelentkezett megyénkben, akiket 263 vizsgabizottságba soroltak be a vizsgát szervező intézmények.
  • A miskolci intézményekben összesen 4206 fő jelentkezett érettségi vizsgára.
  • A megyében összesen 78, ezen belül Miskolcon 30 helyszínen szerveznek érettségi vizsgákat.
  • Emelt szintű érettségi vizsgára 1923, középszintűre 28743 darab jelentkezés érkezett a február 24-éig a megyében.
  • A többi tárgyhoz képest kiugróan magas az emelt szintű jelentkezések száma angol nyelvből (423 db) és történelemből (418 db). Ezen két tárgy adja az összes emelt szintű vizsgák 44 százalékát.

  • Miskolc - Az elmúlt hét végén búcsút vettek a végzős diákok iskolájuktól.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában