Helyi közélet

2012.05.09. 08:33

Év sportolója: keresd a nőt!

Miskolc - Zavar Miskolc város Év sportolója díjak körül: a nőiből férfi lett.

Miskolc - Zavar Miskolc város Év sportolója díjak körül: a nőiből férfi lett.Kedden arról írtunk, hogy Miskolc idei városnapi kitüntetettjeinek listájáról az utolsó kanyarban kikerült Szentes Lázárnak, a DVTK NB I-es labdarúgócsapata szakmai igazgatójának neve, a megyeszékhely polgármesterének, dr. Kriza Ákosnak a döntése alapján. De nem ez az egyetlen furcsaság, ami a városnapján, a sportemberek elismerésével kapcsolatos, ugyanis az Év sportolója címek odaítélésekor történt egy megmagyarázhatatlannak tűnő esemény. Nevezetesen az hogy, nőből – felhatalmazás nélkül – férfit csinált a kuratórium javaslata alapján a közgyűlés.

1 férfi és 1 női

Egy éve is kínos eseményről számoltunk be Miskolc városnapi kitüntetései kapcsán, az Év sportolója díjak odaítélésekor, pontosabban oda nem ítélésekor, ugyanis tavaly először fordult elő, hogy nem kapott egyetlen sportoló sem díjat. Az indoklás szerint azért, mert „nem érkezett a rendelet előírásának megfelelő, értékelhető javaslat”. Ebben az évben viszont úgy tűnik, nem volt olyan fontos, mint tavaly, hogy betartsák az ehhez kapcsolódó rendelet szövegét, annak is a nevezett díjra vonatkozó első sorát, amely így hangzik: „Az Év sportolója díjak – 1 férfi és 1 női – olyan egyéni teljesítményért adhatók...”.

Melyik a nő?

Mert bár korábban háromszor is előfordult, hogy női sportolót nem díjaztak (2000-ben és 2006-ban, valamint tavaly, amikor senki nem kapott Év sportolója elismerést), de olyan még nem volt, mint ami most lesz, hogy nő helyett férfinak adnak át díjat. Ugyanis ebben az évben a kitüntető díjak odaítélését előkészítő 18 fős kuratórium arra tett javaslatot, hogy az önkormányzathoz beérkezett jelölések közül Deák Bárdos Mihály birkózó, és a Bodonyi András, Viola Viktor kenu páros kapja meg az Év sportolója díjat, és minderre a legutóbbi közgyűlésen résztvevő képviselők is rábólintottak. A rendeletben foglaltaknak mind a kenusok, mind a birkózó megfelel eredményeik alapján, szépséghiba, hogy jogszerűen ketten együtt nem kaphatnak ugyanabban az évben díjat, mert ilyen minden esztendőben csak 1 férfi sportolónak adható. És 1 nőnek.

Kérdések és válaszok

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a miskolci önkormányzatot a következő kérdésekkel:

A városnapi elismerések Év sportolója díjasai közül melyik a nő? Ki a felelőse annak, hogy az önkormányzatnak a saját maga által hozott, legutóbb tavaly november módosított rendeletét nem sikerül betartania? A két díjazásra elfogadott közül melyik nem fogja megkapni a díjat? Esetleg mégis megkapja mind a kettő, mert az átadás napja előtt módosítják a vonatkozó rendeletet?

A miskolci önkormányzat részéről ezen kérdések megválaszolására (is) Kákóczki Andrást, a Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing osztály vezetőjét jelölték ki, aki így reagált: „Voltak ugyan női jelöltek, de az ő díjra jelölésüket különböző okok miatt nem támogatták a felkért kurátorok. Természetesen a kuratórium tagjai ismerték a rendeletet, és ezzel együtt is a férfi birkózót és a kenu fiú párost javasolta, a képviselő-testület pedig ezzel egyetértett.”

Azokra a megismételt kérdéseinkre, hogy ki a felelőse annak, hogy az önkormányzatnak a saját maga által hozott rendeletét nem sikerül betartania, illetve, hogy az átadás napja előtt módosítják-e a vonatkozó rendeletet, Kákóczki András azt felelte, hogy ez ügyben ő ettől többet nem tud mondani.

ÉM-BCS


Miskolc polgármesterének döntése alapján nem lesz városnapi kitüntetett a DVTK szakmai igazgatója.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában