Az “elveszett” miskolci nívódíjas esete

Szentes Lázár, a DVTK szakmai igazgatója az idén nem kap Nívódíjat
Szentes Lázár, a DVTK szakmai igazgatója az idén nem kap Nívódíjat - © Fotó: Ádám János
Miskolc polgármesterének döntése alapján nem lesz városnapi kitüntetett a DVTK szakmai igazgatója.

Miskolc Megyei Jogú Város következő közgyűlését pénteken, a város napján tartják. Az ünnepi összejövetel helyszíne – a hagyományoknak megfelelően – ezúttal is Miskolci Nemzeti Színház lesz, ahol a városnapi elismeréseket, kitüntetéseket adják át.
De nem mindenkinek, akinek első szándékból szerették volna.

Szentes esete

Egyedüliként, az utolsó pillanatban esett ki a pikszisből, Szentes Lázár. A Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatának szakmai igazgatójára Nívódíj kategóriában érkezett jelölés. Hogy pontosan kitől, azt nem sikerült megtudtunk (ennek azonban nincs is nagy jelentősége, hiszen bárki állíthat jelöltet, – meg nem erősített hírek szerint egy Tibor keresztnevű, korábbi politikustól érkezett a jelölés). Mivel az ezzel kapcsolatos hatályos rendelet szerint, az önkormányzat illetékeseihez eljuttatott jelöléseket, egy a polgármester által javasolt, és a közgyűlés által elfogadott 18 fős kuratórium bírálja el, majd tesz javaslatot arra vonatkozóan, hogy ez egyes kategóriákban kik legyenek a díjazottak. Így történt ez ebben az évben is. A kuratórium – további 6 szervezet és 1 magánszemély mellett – Szentes Lázár ,,nívódíjazására” is javaslatot tett. Ez a díj egyébként olyanoknak adható – a kitüntető címmel járó 100 ezer forinttal együtt –, akik az előző évben valamely területen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Szentes Lázár viszont ezen a pályán az utolsó kanyarban elbukott, annak ellenére, hogy korábban érdemeit alkalmasnak találták az elismerésre (az indoklás egy része szerint: ,,vezetése alatt nem csak visszakerült a DVTK labdarúgócsapata a legmagasabb osztályba, hanem közönségszórakoztató játékával az NB I igazi meglepetéscsapatává formálódott”).

A városnapi elismerések átadásáról szóló határozatot legutóbbi közgyűlésén tárgyalta a miskolci képviselő-testület, zárt ülésen, vagyis a nyilvánosság kizárásával. A képviselők előzetesen megkapták azt a névsort, amelyet a 18 fős kuratórium kitüntetésre javasolt. Ebben még szerepelt Szentes Lázár neve, de ebből az előterjesztésből, a zárt ülésen történtek után kikerült a DVTK szakmai igazgatója.

A polgármester döntése

Ezzel kapcsolatban szerettük volna megtudni, hogy kinek a javaslatára került Szentes Lázár neve a kuratórium elé, hogy kik döntöttek arról, hogy őt is nívódíjasnak jelöljék, illetve mi történt a közgyűlés ezen napirendi pontjának a tárgyalásakor, és hogy minek a hatására vonták vissza Szentes Lázár Nívódíjra jelölését, így a polgármesteri hivatalhoz fordultunk. A városháza szóvivőjét, Dobos Tímeát kértük, hogy tolmácsolja kérdéseinket dr. Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének, az önkormányzat részéről viszont Kákóczki Andrást, a Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing osztály vezetőjét jelölték ki, mint olyat, aki erről az ügyről nyilatkozik.

– Az önkormányzathoz beérkezett jelöléseket követően a városi díjak odaítélésére összehívott kuratórium februárban ülésezett, és javaslatot tett a díjazottakra, köztük Szentes Lázárra – válaszolta érdeklődésünkre Kákóczki András. – A legutóbbi közgyűlésen kellett elfogadni a kuratórium által javasolt névsort, és ekkor, a polgármester úr döntése alapján került ki belőle ez az egyetlen név.

Hogy miért került ki, azt Kákóczki András nem tudta megmondani, így megkérdeztük erről dr. Kriza Ákost, akit egy rendezvény közben sikerült szóra bírnunk, de ő röviden csak ennyit mondott: ,,Zárt ülésen tárgyaltuk ezt a napirendet, mivel személyi kérdésekről volt szó, így erről nem mondhatok többet”.

ÉM-BCSA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .