Helyi közélet

2012.04.24. 13:52

Szenvednek a jó közösség hiányától

Tornyosnémeti - A fórumszínház módszerével találtak utat egymáshoz a tornyosnémetiek.

Tornyosnémeti - A fórumszínház módszerével találtak utat egymáshoz a tornyosnémetiek.

Tornyosnémetiben folytatódott az a program, mely e fórumszínház módszerével kereste a választ a település különböző problémáira. A falut érintő égető társadalmi problémák közös feldolgozására vállalkozott az a helyi emberekből álló csapat, akik egyhetes felkészülés után álltak a közösség elé színházi előadásukkal az elmúlt héten a Művelődési Házban, mesélte lapunknak Balogh Flóra projektasszisztens.

A fórumszínház módszerének segítségével az Artemisszió Alapítvány munkatársai a TESZE (Tegyünk Együtt a Szegénység Ellen!) program keretében bevonták Tornyosnémeti lakóit, akik vállalták, hogy ötleteikkel, saját élményeikkel, szereplésükkel megjelenítenek egy olyan fiktív történetet, amelyet aztán az előadásra egybegyűlt nézőkkel közösen vitatnak meg, a felvázolt problémákra együtt keresve megoldási lehetőségeket.

Erősödik az elszigetelődés

A fórumszínházas foglalkozások során hamar kiderült, hogy Tornyosnémeti is szenved az összetartó közösségek hiányától, ezért az itt élők ugyan legtöbbször hazaviszik a problémáikat, de azok társas szinten feldolgozatlanok maradnak, jelezte Balogh Flóra, hozzátéve: a munkahelyek tömeges megszűnésével a helyiek egyre kevésbé találnak utat egymáshoz, így a települést érintő társadalmi problémák megoldására sem tudnak közös cselekvési terveket megalkotni. Az összefogás helyett az elszigetelődés erősödik. A tartós munkanélküliség számlájára írható az a tehetetlenség, amely az idő múlásával egyre elképzelhetetlenebbé teszi a változtatás lehetőségét.

Érdekeltté váltak

Az egy hét alatt a résztvevők játékos feladatokkal, dramatikus eszközökkel készültek fel. Mivel a saját ötleteikből, problémáikból állították össze a fórumszínház előadásának témáját, érdekeltté váltak annak eljátszásában és a kitalált karaktereket is hitelesen, saját élmények alapján tudták alakítani. A nézőknek lehetőségük volt arra, hogy bizonyos jelenetekben az ellehetetlenült helyzetbe kerülő szereplőt lecseréljék, annak helyébe lépve próbáljanak változtatni helyzetén. A módszer eddigi tapasztalatai alapján az a néző, aki valamilyen megoldási javaslattal állt be a játékba, később saját életében is jó eséllyel alkalmazta a cselekvési mintát, tette hozzá a projektasszisztens.

 Valódi ellentétek

Balogh Flórától azt kérdeztük, megjelent-e az előadásban, hogy Tornyosnémetiben ellentétek feszülnek a polgármesteri hivatal és a lakók egy része között (erről lapunkban is beszámoltunk). A szakember elmondta: ezt a problémát nem szerették volna összekötni az alkalmazott módszerrel, egyik fél platformját sem akarták erősíteni. Az előadásban azonban megjelent az ellentét olyan módon, hogy az egyik, hitele miatt bajba került szereplő hiába fordult a hivatalhoz, ott segítséget nem kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában