Helyi közélet

2012.04.05. 16:46

Füstölgés helyett füstöljön!

Miskolc - Kisebb mennyiségű húst egy kis leleményességgel magunk is megfüstölhetünk.

Miskolc - Kisebb mennyiségű húst egy kis leleményességgel magunk is megfüstölhetünk.

Valami „pogány szertartásrendhez” ragaszkodva még mindig füstölt húsok fogyasztásával szeretjük megünnepelni a teremtő fiának feltámadását. Ezen mániánk talaján remekül prosperáló vállalkozások virulnak – némi képzavarral élve: a húsipar számára húsvétkor érkezik el a karácsony. Az üzletek rogyásig vannak füstölt – vagy annak látszó – sertéshúsdarabokkal, ám ezek közül nem egyszerű választani.

A legolcsóbb, gyors-pácolt húsfélék még csak nem is combból készülnek, a gyártók jó esetben lapockát – „első combot” – nyomnak tele vegyszerekkel, füstaromával, sós vízzel. Az így előállított terméket aztán a nyers húsnál olcsóbban dobják piacra, amit a vásárlóknak a gondolkodás műveletében kevésbé jártas – illetve forintrontással elszegényített – része egymást taposva vásárol meg. A valódi, heteken át pácolt, szakértelemmel füstölt, majd kellő hőfokon érlelt, szikkasztott sonkát sokan nem tudják vagy nem is akarják megfizetni.

Barkácsfüstölőt mindenkinek!

Mit tegyen az, aki szeretne a húsvéti asztalon valamilyen füstölt ízt, de nem akarja családját és vendégeit kimondhatatlan nevű kemikáliákkal mérgezni? A válasz egyszerű: füstöljük meg mi magunk a húst! A családi házban élők helyzete egyszerű, az udvaron összeüthetnek egy házi minifüstölőt. A legegyszerűbb helyzetben azok vannak, akik rendelkeznek kerti fedeles grillsütővel: az egy-két napra besózott húst leszárogatjuk, a grillrácsra tesszük, és – ügyelve arra, hogy ne legyen a szerkezetben forróság (80-100 Celsius), a faszénre vízbe áztatott facsipszet, esetleg kisebb hasábokat helyezve – lassan felfüstöljük. Alul a faszén, fölötte egy edényben hideg víz, hogy lehűtse a füstöt, felül az étel. Így egy másfél-két kilós húsdarab négy-öt órán át lassan meg is puhul.

Ha nincs grillünk, egy vadonatúj forrasztópákából, egy nagyobb konzerves dobozból és egy ládából elkészíthetjük saját füstölőnket. A konzervdoboz fenekébe lyukat szúrunk, és ezen keresztül stabilan beledugjuk a páka hegyét. A dobozt háromnegyed-részt megtöltjük keményfa fűrészporral, majd miután a készséget egy nagyobbacska ládába helyeztük, egy rácson mellé tesszük a sóban érlelt húst. Ha a páka felmelegszik, a fűrészpor füstöt okád, ami néhány óra alatt jól átjárja a lefedett ládában lévő húst, amit utána más konyhatechnikai eljárásokkal tehetünk fogyaszthatóvá. Ha a fűrészpor kiég a konzervdobozból, illik pótolni. Lényeges szempont, hogy a páka új legyen, ellenkező esetben különféle nehézfémek juthatnak az ételbe, ami ugye nem célunk.

Új, saját íz a konyhában

Az eljárások panellakásban nyilvánvalóan nem kivitelezhetőek, de a füstös ízekről az itt élőknek sem kell lemondaniuk. Számukra jó megoldást jelenthet a tealevélen vagy kávén füstölés, de használhatnak delikátesz boltokban beszerezhető „folyékony” füstöt, vagy azt el is készíthetik maguknak (a részletekről másik anyagunkban olvashatnak).

A fenti módszerek nem alkalmasak fél disznók home made tartósítására, egyedül azt a célt szolgálják, hogy kisebb mennyiségű ételnek kellemes füstöt aromát adjanak. Füstölhetünk így csirkecombot, mellet, szelet húsokat, sajtdarabokat.

ÉM-SZP


Miskolc - Először elmebeteg ötletnek találta, aztán kipróbálta. A végeredmény másoknak is tetszett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában