Helyi közélet

2012.04.03. 14:43

Eladták a Borsodi Sörgyárat!

Felvásárolja a borsodi sört is gyártó StarBev vállalatot az amerikai-kanadai Molson Coors csoport - jelentette be a vevő.<strong>

Felvásárolja a borsodi sört is gyártó StarBev vállalatot az amerikai-kanadai Molson Coors csoport - jelentette be a vevő. HVG - A Molson Coors kedden jelentette be, hogy 2,65 milliárd euróért (3,54 milliárd dollárért) felvásárolja StarBevet a társaság menedzsmentjétől és a CVC Capital Partners által vezetett befektetési alapoktól - írja a hvg.hu.

Az amszterdami, illetve prágai központú StarBev kilenc sörgyárat üzemeltet Kelet-Közép-Európában és 2011-ben 0,7 milliárd euró (1 milliárd dollár) árbevételt és 241 millió euró (322 millió dollár) kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el.  A vételár körülbelül 11-szeres EBITDA szorzónak felel meg - olvasható a közleményben.

A piacvezető sörgyártó felvásárlása jelentős növekedési lehetőségeket biztosít vonzó piacokon - közölte a Molson Coors. "A StarBev erőteljes márkaportfóliót, megnövelt termelési léptéket és növekedési platformot jelent a Molson Coors számára. Az értéknövelő tranzakció már az első teljes évben a nyereség növekedését eredményezheti" - tette hozzá a társaság.

A StarBev jelenleg több mint 4100 embert foglalkoztat. A magyarországi borsodi sörgyár mellett Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Montenegróban működtet üzemeket, ezen kívül Bosznia-Hercegovinában és Szlovákiában értékesíti termékeit.

A StarBev évente 13,3 millió hektoliter sört készít és a fenti országok mindegyikében vezető, első harmadbeli piaci részesedéssel rendelkezik. Portfoliója több mint 20 márkából áll, melyek között olyan helyi kedvencek is megtalálhatóak, mint a  Borsodi, a Kamenitza, a Bergenbier, a Ozusko, Jelen és a Niksicko, emellett hivatalos forgalmazója a Stella Artois, a Beck’s, a Hoegaarden, a Lowenbrau és a Leffe márkáknak is.

Forrás: HVG.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában