Helyi közélet

2012.03.03. 21:23

Rendőrök kontra volt rendőr

Miskolc, Ládbesenyő - Ittas vezetés miatt vérvételre vitték a megbilincselt férfit, amikor az incidens történt.

Miskolc, Ládbesenyő - Ittas vezetés miatt vérvételre vitték a megbilincselt férfit, amikor az incidens történt.

Pénteken engedték ki a rendőrségi fogdáról Horváth Róbertet, az Edelény szomszédságában lévő Ládbesenyő polgármesterét, akit azért vett őrizetbe a rendőrség, mert összetűzésbe keveredett egy őt vérvételre előállítani akaró járőrpárossal. Az ügy pikantériája, hogy Horváth Róbert maga is rendőrként szolgált tizenöt évig. Mint munkatárunknak elmondta, éppen ez idézte elő a konfliktust.

Miskolcról tartottam hazafelé elsejére virradó éjjel, amikor a szirmabesenyői elágazásnál megálltam a piros lámpánál. Mellém gurult a járőrautó, majd elém került, és a benne ülő két rendőr megállított – mesélte a polgármester.

Az igazoltatása után a sajóbábonyi rendőrőrs két járőre alkoholtesztet hajtott végre a polgármesteren, ami pozitív eredményt mutatott, ezért a rendőrök a teste előtt megbilincselték Horváth Róbertet, és beültették a járőrautó hátsó ülésére.

A polgármester elmondása szerint ekkor megjegyezte, hogy maga is rendőrként szolgált másfél évtizedig, hátha lojálisabban viselkednek majd vele, ám éppen ellenkező hatást ért el, mert az elől ülő rendőr a gumibotjával kezdte böködni, és olyan megjegyzéseket tett, hogy akkor még inkább szégyellje magát, hogy ittasan kocsiba mert ülni. A rendőrök a Semmelweis kórház orvosi ügyeletére szállították a férfit.

– Amikor odaértünk, és kiszállítottak a kocsiból, a hátam mögött lévő rendőr megütött a gumibotjával, mire nekiestem a kollégájának és a falnak, a könyökömről is lehorzsolódott a bőr – folytatta a polgármester. A járőrök erősítést kértek, így öt egyenruhásnak sikerült „megfékeznie” a férfit.

A polgármester elmondása szerint pénteken engedték ki a fogdáról, utána egyből felkereste háziorvosát, hogy látleletet vetessen; a teste egészét zúzódások borítják, a feje búbjától a lábszáráig, a szeme alatt monoklit visel, és tele van horzsolásokkal, mesélte Horváth Róbert.

– Valamelyik járőr olyan erővel lépett rá a kezemre a bakancsos lábával, hogy a jegygyűrűmet laposra taposta az ujjamon, úgy kellett levágni róla –, tette hozzá, hogy érzékeltesse az incidens hevességét.

A polgármestertől úgy tudjuk, az ügyvédjével való konzultációt követően a jövő hét elején feljelentést kíván tenni a rendőrök ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt.

A rendőrök is megsérültek

Friedmanszky Zoltántól, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vezetőjétől úgy tudjuk, az üggyel kapcsolatos dokumentumokat még nem kapták meg a rendőrségtől, de arról tájékoztatták, hogy a férfi ellen feljelentés készül hivatalos személy elleni erőszak miatt, amire független tanúk is vannak.

Dr. Gaskó Bertalan alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy „a Miskolci Rendőrkapitányság hivatalos személy elleni erőszak bűntette, ittas járművezetés vétsége és garázdaság szabálysértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett eljárást egy 41 éves ládbesenyői férfival szemben.

A férfi március 1-jén éjjel a 26. sz főút szirmabesenyői elágazásnál közlekedett személygépjárműjével, erősen ittas állapotban. A járőrök, miután megállították és ellenőrzés alá vonták a gépjárművet, az alkalmazott alkoholszonda jelentős eltérést mutatott, így mintavétel céljára a jármű vezetőjét előállították. A szökés, önkárosítás és támadás veszélye miatt megbilincselt férfi az orvosi ügyeletre történő előállítása során a parkolóban, illetve a váró helyiségben az intézkedést foganatosító rendőröket obszcén, trágár kifejezésekkel illette és tettlegesen is rájuk támadt. Az eset során az intézkedésben részt vevő két rendőr nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőri intézkedés során a járőrök jogszerűen, a szabályok maradéktalan betartásával jártak el. Az intézkedéssel kapcsolatban az eljárás alá vont személy panaszt nem terjesztett elő”.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában