Helyi közélet

2012.03.22. 18:31

Még folynak a tárgyalások uszoda-ügyben

Kazincbarcika - Tiltakozásnak indult, sportnépszerűsítő rendezvény lett a Kazincbarcika főterén megtartott szárazföldi edzés.

Kazincbarcika - Tiltakozásnak indult, sportnépszerűsítő rendezvény lett a Kazincbarcika főterén megtartott szárazföldi edzés.

Sokkal többen jelezték részvételi szándékukat, mint ahányan végül mégis elmentek arra a szárazföldi edzésre, amit a kazincbarcikai fedett uszoda megmentését célul maga elé tűző Facebook-csoport szervezett a kazincbarcikai polgármesteri hivatal elé csütörtök délutánra. A szárazföldi edzést eredetileg tiltakozásul szánták, ám a szervezés közben kiderült, hogy a képviselő-testület is az uszoda megmentésén fáradozik, ezért inkább a sport népszerűsítése céljából jöttek össze az uszodamentők.

Három óra előtt tíz perccel még csak az egyre elkeseredettebb szervezők ültek a polgármesteri hivatal előtt. Hogy mégis van rendezvény, azt eleinte onnan lehetett tudni, hogy több járőrpáros is feltűnt a Főtér környékén, majd egy mentőautó is leparkolt. Aztán pontban háromkor megjelentek a zumbások – zumba: „ráncfelvarrott aerobik”, csak itt latin zenére tornáznak táncolva –, kipakolták a hangfalaikat, majd Váczi Katalin, az akció főszervezője rövid beszédében arra szólította fel a szülőket, hogy állítsák fel számítógép előtt punnyadó gyerekeiket, és buzdítsák őket mozgásra. Váczi Katalin most is elmondta: a rendezvény célja a sport népszerűsítése.

Ezt követően újra felcsendült a latin zene, és vagy egy tucatnyi hölgy – szinte valamennyi korosztályból – utánozta le a hivatal előtti lépcsőn előtáncolók mozdulatait, amelyek garantálják a tüzes nőiességet és a ruganyos testet. Bár néhányan időközben feladták, többen kitartottak a rendezvény végéig, és együtt mozogtak a zene ütemére.

Az előzmények

A kazincbarcikai képviselő-testület február végén úgy határozott, hogy pénzhiány miatt nem finanszírozza tovább a Városi Fedett Uszoda működtetését, és április elsejével bezárja azt. A Facebookon csoport szerveződött az uszoda megmentése érdekében, amihez Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is csatlakozott. Itt és lapunkban számolt be róla először, hogyan képzeli el az uszoda továbbműködtetését: az elképzelés szerint az edelényi önkormányzat fenntartásában működő Koch Róbert kórház venné át az uszodát, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által az uszodában végzett fizikoterápiás kezelésekért fizetett pénzből fedeznék az uszoda költségeit.

Szerdán délután az edelényi képviselő-testületi ülésen azonban Molnár Oszkár, Edelény polgármestere megvétózta a testület által támogatott döntést, miszerint az helyi kórház átvegye az uszodát.

Mint Váczi Katalin munkatársunknak elmondta, ez sokakat elkedvetlenített, de bíznak benne, hogy ennek ellenére sikerül tető alá hozni a megállapodást, és az uszoda megmaradhat a sportolni vágyóknak. Orosz Tamás, a Kazincbarcikai Sport Központ Delfin Vízisport Klub elnöke szerint lehet, hogy azért mentek el kevesebben a szárazföldi edzésre, mint ahányan jelezték, mert több hasonló rendezvény között megoszlik a figyelem. Múlt szombaton is volt program az uszodában, csütörtök délután a szárazedzés, aztán hétfőre a testnevelő tanárok szerveztek uszodai programot. Abban, hogy mégis megszületik a megállapodás, Orosz Tamás is bízik, mint elmondta, úgyis esedékes a medencében a vízcsere, amit a holtidőben el lehet végezni.

ÉM-SZP


Nem állt le a gépezet

A kialakult helyzettel kapcsolatban Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere a következőket mondta: 

- A történtek ellenére a tárgyalások nem állnak meg. A Koch Róbert Kórház és a kazincbarcikai önkormányzat továbbra is azon dolgozik, hogy a vagyonkezelői jog átruházásával kapcsolatos szerződést tovább finomítsa, és végleges formába öntse. A cél az, hogy április elsejétől az egészségügyi intézmény működtethesse a sportlétesítményt. Pénteken reggel rendkívüli ülést tart városunk önkormányzatának képviselő-testülete, ahol szándékaink szerint az erre vonatkozó döntést is szeretnénk meghozni – tudtuk meg Szitka Pétertől.


Molnár Oszkár információt és garanciát vár

Nem kívánja megakadályozni, hogy a kazincbarcikai uszoda akár már április 1-jétől az edelényi kórház működtetésébe kerüljön, jelezte dr. Daher Pierre főigazgatónak írott levelében Molnár Oszkár polgármester. A képviselő-testület megalapozott döntése és a város költségvetésének a biztonsága érdekében azonban információt és garanciákat vár tőle. 

Kéri a polgármester a sportlétesítmény pénzügyi helyzetének a bemutatását, a működtetésre vonatkozó üzleti tervet, nyilatkozatot vár az egészségbiztosítási pénztártól arról, hogy milyen mértékben vállalja a finanszírozást, az egészségügyi kormányzattól, hogy a kórházzal együtt az uszodát is állami tulajdonba veszik át, valamint a főigazgatótól, hogy akár lesz államosítás, akár nem, nem fog kiegészítő támogatást kérni az önkormányzattól.

„Amint kézhez kapom mindezt – mondta Molnár Oszkár –, kész vagyok már másnapra összehívni a testületet, s magam is támogatni fogom az uszoda átvételét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában