Helyi közélet

2012.03.24. 12:03

Akcióvadászok a drágaság ellen

Miskolc - Akik ráérnek, és türelmük is van, üzletről üzletre járva szerzik be az olcsó termékeket.

Miskolc - Akik ráérnek, és türelmük is van, üzletről üzletre járva szerzik be az olcsó termékeket.

Elszabadultak az élelmiszerárak. Ez különösen azoknak nehezíti meg az életét, akik kevés pénzből vagy kevés nyugdíjból élnek. Vannak azonban jól alkalmazható spórolási technikák. Ehhez nem kell más, mint összegyűjteni a nagyáruházak prospektusait, melyekből kiderül, melyik héten, melyik árucikket hol érdemes megvásárolni. Ezt a technikát alkalmazza Kapros Istvánné miskolci nyugdíjas is, akivel a Búza téri piacon találkoztunk. Az árakat látva annyit jegyzett meg: – Borzalmas!

Csalogató árak

Majd elmeséli, hogy ő is azon kisnyugdíjasok közé tartozik, akik szépen összegyűjtögetik az áruházak prospektusait, majd tüzetesen áttanulmányozzák. Azt vette észre azonban, hogy az üzletek és bevásárlóközpontok tulajdonképpen ugyanazokat az árucikkeket kínálják olcsóbban, csak egy-egy hetes eltéréssel. Elcsábítani azonban nem hagyja magát. Ha bemegy egy hipermarketbe, csak is azt veszi meg, ami akciós, vagy ami megéri. Ő ugyanis jól tudja, hogy az árleszállítás csak csalogató az üzletek részéről, mert arra számítanak, hogy az emberek mindent ott vesznek meg, nem csak az olcsóbb termékeket.

Korpás Istvánné szerint megéri az akciós élelmiszereket keresni, mert olykor 50-60 forintot is megtakaríthat egy-egy terméken. Azt azonban még soha nem számolta ki, hogy összesen mennyit. Elárulta azt is: bár nyugdíja nem sok, de nem elégedetlenkedik. Az évek során megtanulta: annyit kell beosztania, amennyi van. Kidobni soha nem dob ki semmit, csak annyit főz, amennyi egymagának elég.

Nagy szatyrokkal

Nehéz szatyrokat cipel a szintén nyugdíjas Magyari Katalin. Ő nem híve az akciós termékek vadászatának. Vannak jól bevált üzletei, és általában azokban bonyolítja le a vásárlást. Az egyikbe azért szeret menni, mert közel van a lakásához, a másikba azért, mert jók az árak, és az élelmiszerek minősége is megfelelő, a harmadik pedig a piac, ahol válogathat a különböző minőségű és árú termékek között. Katalin véleménye szerint nem érdemes az akciós termékekért utazgatni egyik hipermarketből a másikba, mert az olcsó cikkek mellett a többi ugyanolyan drága, mint máshol, vagy még drágább.


Egyre drágább az élet

Februárban 5,9 százalékkal volt drágább az élet, mint a tavalyi év második hónapjában. A sertészsírért 30, a margarinért 26, a tojásért 23, a cukorért 19 százalékkal kell többet fizetnünk, a liszt viszont több mint 5, az étolaj pedig 3 százalékkal olcsóbb most. A benzin és a gázolaj ára majdnem 18 százalékkal nőtt. Ugyancsak átlag felett, 8,1 százalékkal gyarapodott a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtésé 11,2, a palackos gázé 10,4 százalékkal, derül ki a KSH összesítéséből.  

Egy hónap alatt, idén januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,7 százalékkal, a háztartási energiáé 2,7 százalékkal mozdult el felfelé. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított februári 12 havi infláció 6 százalék, az egyhavi 1,1 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában