Helyi közélet

2012.03.12. 07:59

240 millió a „fantom” szállodáért?

Miskolc - Visszavenné az önkormányzat a magánvállalkozótól azt a területet, ahová nem épült meg a szálloda.

Miskolc - Visszavenné az önkormányzat a magánvállalkozótól azt a területet, ahová nem épült meg a szálloda.

240 millió forintot különített el a miskolci önkormányzat az ezévi költségvetésében arra a célra, hogy visszavásároljon egy, az Ikeron Rt. tulajdonában lévő területet. Arról a területről van szó, amely a Szent István tér szomszédságában van (ide tervezi a város új főterét), amelyet az Ikeron még Mohácsi Gábor vállalkozótól vásárolt meg a 90-es években, és amelyre szállodát tervezett építtetni.

Szálloda nem lesz, ezt már tavaly novemberben megírta az Észak-Magyarország, Wiandt Henrik András, a cég elnök- vezérigazgatója szerint ez az önkormányzat hibája. Az ingatlanról egyébként nagyjából egy éve lebontották a rajta álló romos épületet, jelenleg parkolót üzemeltet rajta tulajdonosa.

Viharos tervek

Az előzményekről számtalanszor beszámolt az Észak-Magyarország. Annyit érdemes felelevenítenünk, hogy a szálloda ügye először 2006-ban került nyilvánosságra. Akkor már kész (engedélyezett) tervek voltak, és nagy vihart kavartak, mert a budapesti építész iroda tervei alapján álmodott 158 szobásra tervezett szállodát a miskolciak nem érezték a térre illőnek. Később Viszlai József lett a város főépítésze, aki első lépései egyikeként módosíttatta a belváros szerkezeti tervét: ezért át kellett tervezni a szállodát. Végül elég fura helyzet következett be: ez utóbbi tervekre nem kapott ugyan jogerős engedélyt az épület, ám az első tervekre még megvolt. Vagyis akár elkezdhették volna az alapján is az építkezést, de a beruházó (akkori információink szerint) szerette volna az épületet a kért módosításokkal megvalósítani.

A szállodaügynek végül a gazdasági válság adta meg a kegyelemdöfést, az Ikeronosok nem kapták meg az igényelt hitelt, ezért van ma parkoló a szálloda helyett.

Visszavásárlási jog

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy amikor Viszlai József kezdeményezésére a szállodát át kellett terveztetni, az Ikeron cég azt mondta, hogy ehhez a meglévőnél nagyobb területre van szükségük. Így a város eladott nekik még 1000 négyzetmétert a már meglévő 4600-hoz. Ám úgy adták el ezt a plusz területet (erről Simon Gábor, a történtek idején várost vezető MSZP képviselője tavaly novemberben számolt be lapunknak), hogy szerződésben rögzítették, ha nem építik meg a szállodát, akkor a városnak 2012. novemberéig visszavásárlási joga van a teljes 5600 négyzetméteres területre. Mégpedig 40 ezer forint/ négyzetméter áron, azaz 220 millióért. A szerződés azt is tartalmazza, hogy ha a megadott időpontig nem él vele a város, akkor a jog megszűnik.

A visszavásárlási jogról annak idején a város vezetését is kérdeztük, ők azt válaszolták, tudnak róla, és a közgyűlés dönt majd e kérdésben legkésőbb a költségvetés elfogadásakor. Ez történt meg most a február végi ülésükön.

Kérdésünkre, hogy hol tart most az ügy, Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője úgy válaszolt, az egyeztetés megkezdődött.

ÉM-HM

 Az Ikeron tárgyalna az eladásról

Wiandt Henrik Andrást is kérdeztük, mit szól az egyeztetéshez, ám mint mondta, vele még nem tárgyalt senki az önkormányzat részéről. Megjegyezte, szívesen tárgyalna, hiszen már korábban jelezte, eladná a területet az önkormányzatnak. A 240 millió forintos vételárat azonban nem tartja reálisnak. 

– A visszavásárlási jog nem egészen úgy van, mint ahogy az önkormányzat állítja – mondja. Szerinte az nem vonatkozhat a teljes területre, csak a később vásárolt részre, mert a 4600 négyzetmétert nem a várostól, hanem Mohácsi Gábortól vette.

– A teljes terület több mint 500 millió forintomban van, és a szálloda tervei is több mint száz millióba kerültek – mondta lapunknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában