Helyi közélet

2012.01.30. 16:15

A Miskolci Egyetemről is kiszabadulhatnak a diplomák

Miskolc - Hamarosan kiderül, milyen feltételek mellett működik majd a nyelvvizsga-amnesztia.

Miskolc - Hamarosan kiderül, milyen feltételek mellett működik majd a nyelvvizsga-amnesztia.

Elvi állásfoglalást hozott a Miskolci Egyetem szenátusa a hároméves nyelvvizsga-amnesztia mellett, tudtuk meg Hell Judit tanulmányi rektorhelyettestől. Így tehát azok a hallgatók, akik eddig azért nem vehették át a diplomájukat, mert nem szereztek nyelvvizsgát, az egyetem által szervezett, belső nyelvi vizsgát tehetnek. A vizsgához tanfolyam is kapcsolódik majd, de a feltételrendszer és a tanfolyam szakmai anyagának kidolgozása még az egyetem Idegennyelvi Oktatási Központjára vár. A rektorhelyettes hozzátette: az egyetem szenátusa szeretné megadni azoknak a fiataloknak a lehetőséget a munkaerőpiacra történő kilépésre, akiknek már csak a nyelvvizsgájuk hiányzik a diplomához. Azonban megvárják a Magyar Rektori Konferencia február 2-án tartandó ülését, ahol a belső nyelvvizsgák egységesítése a cél. Az egyetemek és főiskolák szeretnék, ha minden intézményben azonos nyelvvizsga-követelményeknek kellene megfelelniük a fiataloknak.

Maguk szervezik

Ez derül ki a rektori konferencia közleményéből is. Mint írják, nyelvoktatást és a belső nyelvi vizsgát minél több felsőoktatási intézményben hozzáférhetővé kell tenni, egységesen és közösen meghatározott követelményszintekkel. A képzéseket az egyes felsőoktatási intézmények maguk szerveznék. A képzés szintfelméréssel kezdődik, majd ennek eredménye alapján megadott számú kontaktóra teljesítendő, megszabott, például fél-1 éves időtartam alatt. A képzés végén a belső nyelvi vizsgát a hallgatók az adott intézményben teljesítenék.

A tervek szerint a program 2012 nyarán indulna.


Átmeneti engedmény

A nyelvvizsga-amnesztia átmeneti engedmény, amelyet az országgyűlés oktatási bizottsága javasolt azért, mert több tízezer volt hallgató diplomája halmozódik az egyetemeken és főiskolákon, a végzettek ugyanis még nem szereztek nyelvvizsgát, emiatt nem tudták átvenni az oklevelüket. 2013 és 2016 között ők nyelvvizsga nélkül is megkaphatnák a diplomájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában