Helyi közélet

2011.11.24. 10:55

Jövőre ősszel lesz rally – ha lesz

Miskolc - A rally országos bajnoki futam megrendezése és a neve is bizonytalan.

Miskolc - A rally országos bajnoki futam megrendezése és a neve is bizonytalan.

Elkészült a jövő évi magyar rally versenynaptár, amelynek érdekessége, hogy ebben Miskolc Rally néven egy őszi időpont szerepel, annak ellenére, hogy az elmúlt években tavasszal került megrendezésre a régió versenye.

– Nem igazán pontos, ami megjelent – mondta Jacsó Tibor, a korábbi országos rally bajnoki futamok miskolci főszervezője.

– Ebben az évben Miskolc Rally néven valóban rendeztünk versenyt tavasszal, de hogy jövőre lesz-e ilyen, az teljesen bizonytalan, legalábbis az én szervezésemben. Ugyanis a 2011-es versenyünk költségvetési szempontból nem egy lezárt verseny, mert vannak még olyanok, akiket még ki kell fizetnünk, sportbírók, rádiótechnikai munkatársak, pályaépítők. Elsősorban azon dolgozunk, hogy ezt sikerüljön megoldani. A fedezet elviekben megvan, a korábban megkötött támogatói szerződéseknek köszönhetően. De mivel a részükről ezek a teljesítések még nem realizálódtak, így várjuk, hogy megérkezzenek a pénzek, hogy utalhassunk. Csak halkan mondom: ha az idei Miskolc Rally nem veszíttette volna el azt a támogatást, a 3 millió forintot, amit korábban az önkormányzat biztosított, akkor nem lenne semmi gond. De tudjuk nehéz helyzetben van a város, ezért igyekeztünk más forrásokat találni a már korábban bevállalt versenyt megrendezéséhez.

Az ellentmondásról

Arra a kérdésünkre, hogy mi van azon ellentmondás mögött, amely szerint bár a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség közzétette a jövő évi versenynaptárát, mégis bizonytalan, hogy lesz-e verseny a régióban, Jacsó Tibor ezt válaszolta:

– A 2012-es versenyek rendezésére egy megjelölt határidőig kellett jelentkezni. Ez előtt egy-két nappal felhívott Botka Endre megbízott rally szakágvezető, és érdeklődött a terveink felől. Azt mondtam neki, hogy nekünk még az idén megrendezett versennyel kapcsolatban vannak terveink, ezt szeretnénk rendezni, enélkül nincs erkölcsi alapunk új verseny szervezésébe belefogni, az anyagi bizonytalanság miatt. Mi egy picit másképp gondolkodunk erről, mint más versenyszervezők. Ugyanis tudomásom szerint vannak olyanok, akik a több tízmillió forintos tartozás ellenére, gond nélkül bevállalják a jövő évet is. Ez még nem kellene, hogy zavarjon, azt viszont már problémának látom, hogy az idei Mecsek Rally szervezőit a szövetség anyagilag úgymond kisegítené, mi viszont hiába kértük ugyanezt, a szövetség a mi jóval kisebb, tizedannyi adósságunk rendezésében nem tud részt venni. Ennyit az egyenlő elbírálásról...

Az esély

Mint megtudtuk: a rendezési szándékot jelző adminisztrációs díjat határidőben befizette a miskolci sportszervezet.

– Igen, mert ezzel megtartottuk az esélyt arra, hogy lehessen a régióban verseny – mondta Jacsó Tibor. – Néhány tízezer forintról van szó, ennyit kockáztattunk, ennyit bukunk, ha mégsem vállaljuk a rendezést. Mivel sok a bizonytalanság, éppen ezért kértünk év végi időpontot a tavasz helyett, amolyan, aki időt nyer az életet nyer alapon. Több okunk is volt erre, hiszen bízunk abban, hogy a magyar rally sportnak annyi kárt okozó, amatőrnek mondott versenyeket a jelenlegi formájukban felszámolják, és vagy a szövetség égisze alá vonják, vagy megszüntetik, így tiszta viszonyok teremtődnek. Továbbá az is az ősz mellett szól, hogy ebben az időszakban a természetvédelmi területekre való bejutást könnyebb elérni, és nagyobb esély van arra, hogy a régi, tradicionális szakaszokat lehessen igénybe venni. És, ami a legfontosabb: látnunk kell a rendezéshez szükséges költségvetés forrás oldalát. Ennek egy részét ismerjük, vannak támogatóink, akikre a jövőben is számíthatunk, de például nem ismerjük Miskolc város ezzel kapcsolatos szándékát sem. Persze azon vagyunk, hogy ezt megismerjük.

Arra a kérdésre, hogy biztosra vehető-e, hogy Miskolc nevét viseli a 2012-es rally ob futam, ha megrendezik, Jacsó Tibor a következő választ adta:

– Nem tudom, hogy a versenynaptárban mitől lett ez a verseny Miskolc Rally, mi nem jelöltünk meg nevet, éppen a bizonytalanság miatt. Erős kötődésem, emócióm van a városhoz, de a döntést csak ez alapján nem lehet meghozni.


Régi szabályokkal

Botka Endre megbízott rally szakágvezető a 2012. évi bajnokságok előkészítésére munkabizottságot hívott össze. A munkabizottság tagjai úgy értékelték a jelenlegi helyzetet, hogy a 2012-es bajnokság kezdetéig hátralevő rövid idő nem enged meg jelentős módosítást a 2011. évi szabályrendszerhez képest. Ennek megfelelően, mint a legsürgetőbben rögzítendő elképzelés, egységesen kiálltak a versenyautók 2011-re meghatározott csoport és géposztály besorolásának és a nemzeti technikai szabályok változatlanul hagyása mellett.


MNASZ rally naptár 2012

2012. március 30–április 1.: Eger Rallye (ORB+R2+HIS)

2012. május 4-6.: Bükfürdő Rallye (ORB+R2)

2012. június 1-3.: Mecsek Rallye (IRC+EK+HIS+EB+ORB)

2012. július 6-8.: Veszprém Rallye (ORB+R2)

2012. augusztus 17-19.: Arad Rallye (ORB+R2)

2012. október 5-7.: Miskolc Rallye (ORB+R2+HIS)

2012. október 26-28.: Baranya Kupa (R2+HIS)    

A feltüntetett dátum csak a verseny hozzávetőleges dátumát jelzi, a versenyek időbeosztása ettől eltérhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában