Helyi közélet

2011.09.28. 17:10

Újabb panelházak újulnak meg

Miskolc - Még 2009-es pályázatokat támogatott az állam az idén, a benyújtott 43-ból 16-ot.

Miskolc - Még 2009-es pályázatokat támogatott az állam az idén, a benyújtott 43-ból 16-ot.Tizenhat panelépítésű házban kezdődhetett el a panelfelújítás a napokban, erről számolt be szerdai sajtótájékoztatóján dr. Schweickhardt Gyula projektvezető, a Miskolc Holding Zrt. ZBR Panelrekonstrukciós programjáról van szó.

A kormányzat 43 miskolci pályázatot fogadott be, ebből 16 esetén született támogatási döntés, ez körülbelül 1,8 milliárd forintos bruttó beruházási költséget jelent. Az önkormányzat 13-15 százalékos támogatást nyújt, az állami hányad 50 százalék, a fennmaradó összeget a társasházak lakói által biztosított önrész adja.

Schweickhardt Gyula elmondta, Miskolc kiemelt támogatást kapott, az országosan panelprogramra szánt összeg közel 10 százaléka érkezett a városba.

A munkálatok szeptember végén, október elején kezdődnek el, hiszen az érintett társasházak közül 11-nél már kiválasztották a kivitelezőket, további háromnál is megtörténik ez a héten. (Van, ahol már az idén, van, ahol a jövő év elején fejezik be a munkát.)

Minőségi javulás

A pályázatokat még 2009-ben nyújtották be az érintett társasházak. A beruházási költségek a projektvezető szerint a 2009-es tervezett szinten valósulhatnak meg. A projektvezető szerint minőségi javulás várható a kivitelezésben: a kötelező jótállás időtartama ugyanis 2-3 évről 5-re emelkedett. Változik a műszaki tartalom ellenőrzésének rendszere is, szigorítják ugyanis az elszámolás szabályait.

Schweickhardt Gyula hangsúlyozta, a felújítások döntő hányadát miskolci helyi vállalkozók végzik majd.A programban szerepet kap a nyílászárók cseréje, az utólagos homlokzati hőszigetelés, az alsó- és a felső födémek szigetelése, illetve a fűtési rendszerek szabályozhatóságának, mérhetőségének biztosítása. Négy panelház esetén napkollektor telepítése is megtörténik. A panelfelújítással az eddigi beruházások alapján 30-40 százalékos megtakarítást érhet el a társasház, fogalmazott a projektvezető.

Kérdeztük, mi lesz a további 27 pályázattal, amelyek ügyében most nem született döntés. Schweickhardt Gyula megjegyezte, a döntést jövő márciusig meg kell hoznia ezek ügyében is a kormányzatnak. Kérdeztük azt is, hogy várható-e, hogy új pályázatot is kiírnak, a projektvezető szerint van ilyen szándéka a kormánynak.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában