Helyi közélet

2011.09.21. 13:37

Bazár tömb: Elbontják végre a "vasketreceket"

Miskolc - Az Észak-Magyarország fedezte fel az illegális parkolót, most sikerült megszüntetnie az önkormányzatnak.

Miskolc - Az Észak-Magyarország fedezte fel az illegális parkolót, most sikerült megszüntetnie az önkormányzatnak.

Megszüntette a miskolci önkormányzat a Bazár tömbben a vasrácsos boxokban kialakított illegális parkolókat, amit egy magáncég alakított ki a város tulajdonában álló területen, adta hírül hétfőn közleményében Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője. A hatósági osztály először a parkoltatási tevékenységet tiltotta meg, a rácsok azonban ott maradtak. A jogtalanul elzárt területet csak birtokvédelmi eljárás keretében kaphatta volna vissza a város, amely eljárást a hivatal meg is indította. Ám még annak befejezése előtt - a hatóság nyomására - a cég a vasrácsokat is elbontotta a területről.

A Bazár tömbben lévő területet még az előző városvezetés adta át egy cégnek azzal, hogy a területet tegyék rendezetté, ám a cég ezt tovább adta annak, akik eddig az illegális parkolót üzemeltették, olvasható a közleményben.

Csak az egyikre

Az illegális parkolót lapunk „fedezte fel” még valamikor májusban. Írtuk, „rácsokkal több részre osztották fel a területet, a parkolódzsungelben szinte lehetetlenség kiismerni magunkat. Úgy tűnik, a városi parkoltatócégre valaki komoly konkurenciát nyitott.”

Később cikkeink nyomán tartott ellenőrzést a város hatósági osztálya a területen. Mint kiderült, a magáncégnek csak az egyik vasrácsos részre volt engedélye, a másik kettőre nem, sőt, ezek nem is az ő, hanem a város tulajdona.

Ezután tiltották meg a cégnek az illegális parkoltatási tevékenységet – mondta akkor lapunknak Csiszárné dr. Sajgó Erika, a hatósági főosztály vezetője. Hozzátettek, a döntés ellen fellebbezett az érintett. A jogtalanul elzárt városi területekkel kapcsolatban a főosztályvezető elmondta: birtokvédelmi eljárás keretében kaphatja csak vissza az önkormányzat. Azt már a lapunk által szervezett fórumon mondta, hogy a privát parkolók létesítését semmi sem tiltja, a vállalkozónak nem kell előzetesen engedélyt kérnie a tevékenységhez, elég, ha bejelenti és igazolni tudja a terület tulajdonjogát. Vagyis a magánterületen működő parkoló tovább működhet. Az önkormányzat azonban felszólította az ő területén parkoltatót, hogy hagyja abba a tevékenységét, és bírság kiszabása mellett kezdeményezte a birtokvédelmi eljárást.

Saját hatáskörben

Hogyan lehet, hogy most megtiltották a parkolási tevékenységet, korábban pedig azt a határozott jogi álláspontot képviselte, hogy ez nem lehetséges? – tette fel lapunk a kérdést Dobos Tímeának.

„Az elbontást nem lehetett saját hatáskörben elvégezni” – válaszolta. Kifejtette: a parkoltatást

megszüntethették, de az említett „vasketreceket” nem bonthatták el, nem tehették meg, hogy nem tartják be a törvényt. Csakis akkor, ha a birtokvédelmi eljárás a végére ér.

– Most ezt az eljárást nem kellett kivárni, mert a cég belátta, jobban teszi, ha elbontja a ketreceket – hangsúlyozta a szóvivő.

Háttér

2004 körül a miskolci önkormányzat keretszerződést kötött a Miskolci Belvárosi Fejlesztési kft.-vel, de végül nem köttetett meg az adásvételi szerződés az említett, Bazár tömbbeli területre. 2010-ben viszont az önkormányzat kérésére birtokba vette a cég területet, és vállalta rendbe teszi. Ám tovább adta a Régiposta 2005 Kft.-nek, akik aztán továbbadták a Centrum Holding Kft.-nek. (Mindhárom budapesti cég.) Ez utóbbi kezdte el az illegális parkoltatást, tájékoztatta az Észak-Magyarországot Dobos Tímea.

ÉM-HM

Május volt, amikor írtuk: ember legyen a talpán, aki a Széchenyi negyedben (Bazár tömbben) található parkolóban el tud igazodni. Hajdu Mariann jegyzete.

Miskolc – Megszüntette a miskolci Önkormányzat a Bazár tömbben a vasrácsos boxokban kialakított illegális parkolókat, amit egy magáncég alakított ki az önkormányzat tulajdonában álló területen.

Miskolc – Pár napon belül lezárják a Bazár udvari parkoló illegálisan működő részeit.

Miskolc – 180, 270, 300 – tíz méteren belül ilyen árakon parkolhatunk a belvárosban. Amit kapunk érte, majdnem ugyanaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában