Helyi közélet

2011.08.31. 10:37

Ki legyen az iskolák gazdája?

Miskolc - Miskolc volt polgármesterei jobb kezekben látják az oktatást az önkormányzatoknál.

Miskolc - Miskolc volt polgármesterei jobb kezekben látják az oktatást az önkormányzatoknál.

Az egészségügyi és oktatási intézmények államosítását nem csak gazdasági szempontból érdemes vizsgálni. Miskolc korábbi polgármesterei több problémára is rávilágítottak.

Komiszárrendszer

Káli Sándor elöljáróban elmondta: nem látja a feltételét az oktatási és egészségügyi intézmények állami fenntartásának.

– Ha pedig az állam mégis tudná egyedül vállalni a költségeket, akkor azt most miért nem teszi? – tette föl a kérdést, majd úgy fogalmazott: a kormány igazi célja tulajdonképpen egy komiszárrendszer létrehozása, ahol fejbólogató Jánosok ülnek a vezetői posztokon. És mivel foglalkoznak majd az önkormányzatok, ha államosítják az oktatási és egészségügyi intézményeket? – tette föl az újabb kérdést a korábbi polgármester. – Hisz az önkormányzatiság lényege éppen az, hogy helyi ügyekben helyben döntenek. Az államosítással az önkormányzati rendszer kiürül, és ezzel elveszíti lényegét – szögezte le Káli Sándor, hozzátéve: a kormány kihasználja az ország és az önkormányzatok nehéz helyzetét, és a legprimitívebb megoldást választja. Honnan fogják tudni innen több száz kilométerre, hogy ki lesz a jó vezető? Nyilván párthűség alapján dőlnek majd el ezek a kérdések – jelezte Miskolc korábbi vezetője.

Csorbul az önállóság

Kobold Tamás több szempontból világította meg a kérdést. Mint fogalmazott, gazdálkodási szempontból könnyebbséget jelent majd az államosítás az önkormányzatoknak, bár az eddig megismert tervek szerint az intézmények fenntartási és működtetési költségét az állam nem vállalja át. Aggályos azonban, hogy az államosítással az önkormányzatok önállósága és érdekérvényesítő képessége csorbul, nem lesz beleszólásuk például az intézményvezetők kinevezésébe, és az oktatásban eltűnhetnek a helyi sajátosságok, hangsúlyozta Kobold Tamás, megjegyezve: az egészségügyön és az oktatáson kívül számos feladatuk marad még a helyhatóságoknak. Miskolc kiemelt feladatai például a szociális ügyek, a környezetvédelem, a sport, a kultúra és a városüzemeltetés.

Szerencsésebb helyben

T. Asztalos Ildikó az egészségügy államosítását nem látja aggályosnak, mint rámutatott, az egészségügy intézmények fejlődését eddig is csak kormányzati pénzekből lehetett megoldani. Az oktatás ügyét azonban már kényesebb kérdésnek tartja. Véleménye szerint szerencsésebb, ha az önkormányzatok tartják fenn oktatási intézményeiket, hiszen helyben jobban ismerik az emberek problémáit, igényeit. Ennek ellenére azonban nem tartja ördögtől valónak az állami iskolákat sem, bár megjegyezte: a jelenlegi gazdasági helyzetben valószínűleg azok fenntartására sem jut több pénz, mint jelenleg. T. Asztalos Ildikó szerint, ha a kormány tervei megvalósulnak, akkor sem ürülnek ki az önkormányzatok tevékenységei, hiszen a helyi társadalom szervezésében és a városüzemeltetés terén számos tennivalójuk akad.

Szerettük volna megkérdezni Bráz Györgyöt, Tiszaújváros polgármesterét is, de ő azt mondta, miután még nem ismert az önkormányzati törvény teljes tervezete, nem tud érdemben nyilatkozni.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában