Helyi közélet

2011.07.29. 20:21

Ahol aktív a rendőrség, romlik a statisztika

Miskolc - A mutatók alapján Miskolcon jobb a bűnügyi helyzet, mint azt sokan hitték.

Miskolc - A mutatók alapján Miskolcon jobb a bűnügyi helyzet, mint azt sokan hitték.Az egyik országos gazdasági lap a az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikát alapul véve arra jutott, hogy Debrecen a bűnügyileg legfertőzöttebb megyei jogú város, mert tavaly az ügyészség több ügyben emelt vádat itt, mint Miskolcon, Nyíregyházán és Szolnokon együttvéve, a borsodi megyeszékhely azonban a rablások számában listavezető. A lap elemzéséből kiderül, hogy a betörések és az autólopások számában viszont a budapesti agglomerációhoz tartozó települések a listavezetők.

A statisztikák önmagukban csalókák – mondta Kó József az Országos Kriminológia Intézet Bűnözéskutatási Osztálynak munkatársa. Külföldön ennek értelmezéséhez egy viktimológiai felmérést is elvégeznek átlag kétévente, mert ezzel együtt sokkal árnyaltabbá válik a kép. A 2010-es adatok egyébként nem a tavalyi bűnügyi helyzetet tükrözik: abba azok a bűncselekmények kerültek, amelyek nyomozását abban az évben zárta le a rendőrség, vagyis bőven vannak benne olyan bűncselekmények, amelyek az előző évben vagy azt megelőzően követtek el.

A statisztika a bűnügyi helyzetről már csak azért sem ad hű képet, mert az összes bűncselekménynek legfeljebb negyven százaléka válik ismertté, tehát meglehetősen nagy a látencia; bizonyos bűncselekmények – mint például a családon belüli elkövetett erőszakos bűncselekmények vagy a vesztegetési ügyek – még nagyobb számban maradnak rejtve a hatóságok előtt, és a statisztikát torzítják még a sokszereplős sorozat-bűncselekmények is.

A területi alapon történő összehasonlítás a szakember szerint már csak azért sem vezet pontos eredményre, mert vannak bűnözőket "befogadó" és "kibocsátó" területek. Ha a statisztikát nézzük, a budapesti ötödik kerület az egyik legfertőzöttebb terület, de ez nem azt jelenti, hogy itt a legtöbb a bűnözők; a bűnözők nem itt élnek, ide csak „dolgozni” járnak. Ugyanez igaz a statisztikák szerint szánalmas közbiztonságú Érdre is vagy a Balaton környéki településekre, ahol ilyenkor, turistaszezonban megugrik az elkövetett bűncselekmények száma.

Reagálni kell

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője szerint is óvatosan kell bánni a statisztikai adatokkal, meg kell próbálni mögéjük látni. Az igaz, hogy a megyében magas az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények száma, de ez a megye adottságaiból, foglalkoztatási, szociológiai helyzetéből következik, ezen a rendőrség nem tud változtatni; ebből a szempontból vannak jobb régiók, ahol ez az elkövetési forma nem annyira elterjedt. A kérdés tehát nem az, hogy hány ilyen bűncselekmény történik, hanem hogy megfelelően kezeli-e azokat a rendőrség, véli Gaskó Bertalan.

Simkó Imre alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetőjét arról kérdeztük, a statisztikai adatok alapján kidolgoznak-e valamilyen intézkedési tervet? Mint az osztályvezető elmondta, ők nem a tavalyi bűnügyi, hanem az úgynevezett ügyforgalmi statisztikát figyelik, így lényegesen gyorsabban reagálhatnak a tendenciákra. Példaként az év elején idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeket említette, melyekre egy azonnali intézkedési tervvel válaszoltak. A mai napig látogatják az öntevékeny nyugdíjas csoportokat, felhívják a figyelmüket az őket fenyegető veszélyre, és aktív védelmi eszközöket is kínálnak számukra.

A "visító ajtóékről" már mi is írtunk – egy, az ajtó elé helyezhető berendezés, ami azonnal riasztó jelzést ad, ha valaki benyomja a bejárati ajtót, így vagy elmenekül a támadó vagy a szomszédok nyújthatnak segítséget – és a szomszédhívóról is beszámoltunk – egy rádiós elven működő "pánikgomb"–, most pedig egy távfelügyeleti rendszerhez is csatlakozhatnak az idős emberek, akik számára ingyenesen építik ki a riasztórendszert, aminek a jelét egy 24 órás diszpécserszolgálat figyeli, és szükség esetén segítséget küld.

Az osztályvezető helyettestől úgy tudjuk, a viktimológiai vizsgálatok rendkívül költségesek, de időnként elvégeztetnek egyet-egyet. Legutóbb néhány éve a Miskolci Egyetem végzett egy hasonló felmérést, de a a közösségi rendőrségi modell bevezetésének terve kapcsán is készül egy ilyen vizsgálat, majd azt követően is.

- ÉM-SZP -


Mielőtt az ember reggel kocsival útnak indul, nem csak arról kell meggyőződnie, hogy fog-e a fék a járművön és világítanak-e a lámpái, hanem arról is, hogy az éjszaka folyamán nem hoztak-e valamilyen új szabályt, amire figyelnie kell vezetés közben. Szendrei Péter jegyzete.


Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A kétnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban az autóbuszok átfogó ellenőrzésére terjed ki.  


A sárga lámpáért kilátásba helyezett  büntetés érthető módon sokunk gondolatait foglalkoztatja.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában