Helyi közélet

2011.06.07. 08:10

Megkezdődött az Önkéntesek Hete Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - Az Önkéntesek Nemzetközi Éve programjaihoz kapcsolódva június 6-tól rendezik meg Kazincbarcikán az Önkéntesek Hete elnevezésű rendezvénysorozatot.</p>

A hétfőtől szombatig tartó program szervezője a kazincbarcikai Egyesületek Fóruma Dienes Mária vezetésével.

- A rendezvénysorozat célja, hogy jobban ráirányítsa az emberek figyelmét az önkéntes munka értékeire - mondta az elnök. - Ennek jegyében lesz véradás, közös virágültetés és szemétszedés, de beteg, idős embereket is meglátogatnak majd otthonukban, illetve a városi kórházban a programban résztvevő szervezetek tagjai. A közvetlen szerevezők közé 8 civil egyesület tartozik, de szinte mindenki besegít itt, vagy ott, ahol éppen szükség van rá. Idén még egy Önkéntesek Hetét szervezünk, hiszen Barcikán hagyományosan erre mindig ősszel kerül sor. A tradícionális hétre október 10-15.-e között kerül sor, a fő irányvonalat pedig a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő KEF jubileuma adja majd - tette hozzá Dienes Mária.

A civil szféra felkarolása

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitására hétfőn délután került sor, a megjelenteket Göndör Judit, a Városháza szóvivője köszöntötte, majd tolmácsolta Szitka Péter polgármester jókívánságait. Kazincbarcika vezetése nagyon büszke gazdag civil életére és arra, hogy a városban milyen sokszínű önkéntes munka folyik. A civil szféra segítése és elismerése fontos az önkormányzat számára, ezért egy jól működő támogatási rendszert dolgozott ki, mely biztonságot és folyamatosságot nyújt a barcikai civileknek. Legutóbbi testületi ülésén a képviselő-testület közel 2 millió forint támogatást nyújtott 24 civil szervezetnek, ezzel is erősítendő a pályázók társadalmi szerepvállalását és egyebek mellett a közéleti értékek fejlesztését.

50 millió óra, 42 milliárd megtakarítás

A nyitórendezvényen Papp Mónika, a miskolci Szikra Alapítvány és Önkéntes Centrum vezetője tartott előadást „Önkéntesek itthon és külföldön” címmel. Érdekes és rendkívül átfogó áttekintést nyújtott az önkéntesség fogalmáról, az Európai Uniós programról és a hazai, továbbá a nemzetközi viszonyokról.

- Az Önkéntesek Hete minden évben más témára fókuszál, idén magának az önkéntességnek a népszerűsítése a cél – mondta Papp Mónika. – Az önkéntességnek három fő kritériuma van; soha nem lehet kötelező, nem járhat érte ellenszolgáltatás és másokat kell, hogy szolgáljon, segítsen. Legnagyobb hagyományai az angolszász országokban vannak, Ausztriában, Hollandiában, Nagy-Britanniában és Szlovéniában az összlakosság több mint 40 %-a végez önkéntes munkát. A nemzetközi elemzések szerint a legaktívabb korosztály a 35-55 éveseké, a legnépszerűbb tevékenységek pedig a sport, a szociális ellátás és az egészségügy. Külföldön a nemek közötti megoszlás 50-50 %, míg hazánkban az önkéntesek 80 %-a nő, és ez azért jelentős eltérés. Az önkéntes munkát illetően Magyarországon a legutolsó hivatalos statisztika 2006-ban készült. Eszerint abban az esztendőben 438 ezer ember végzett valamilyen önkéntes munkát 50 (!) millió órát tevékenykedve, ez pedig 42 milliárd forint megtakarítást jelentett az államnak. Ekkor 40 % körüli volt a lakosság bekapcsolódási aránya, ez 2010-ben 60 % felé emelkedett, ami a megtakarításokat illetően is jelentős emelkedést feltételez, bár pontos számadatok még nincsenek – mondta Papp Mónika.

Az Önkéntesek Hetének kazincbarcikai programja kedden önkéntes véradással folytatódik.

- G. J. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában