Helyi közélet

2011.06.09. 10:44

Búza téri piac: "Ideje behajtani a pénzeket"

<p>Miskolc -&nbsp;Az Ikeron Zrt. szerint az önkormányzat miatt nem működhet rendesen a Búza téri piac. Mit szól ehhez a városvezetés?</p>

A miskolci önkormányzat cáfolta, hogy a Miskolci Piac Zrt.-ben többségi tulajdonban lévő Ikeron Zrt.-t a felszámolásokkal próbálja kiszorítani a cégből. Mint arról beszámoltunk: az Ikeron vezérigazgatója, Wiandt András úgy gondolja, az önkormányzattal folytatott csatározás miatt nem üzemelhet rendesen a piac. Megkérdeztük az önkormányzatot erről (is)...

Nem célunk felszámoltatni a piacot – kezdte Soós Attila, a városgazdálkodási- és üzemeltetési bizottság elnöke. – Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a város közüzemi cégei türelmesen várnak a Miskolci Piac Zrt. tartozására. Az AVE Miskolc Kft. azonban azért indított felszámolási eljárást a cég ellen, mert az többszöri átütemezés után sem fizetett – magyarázta. Ezt a tartozást azonban rendezte a cég, így a felszámolás is megszűnt.

A földhasználati díjról is kérdeztük az elnököt: miért követeli ezt most az önkormányzat, míg eddig – a korábbi városvezetés – hátrasorolt követelésként kezelte? „Az előző városvezetés hanyagsága miatt nem kérték számon a Miskolci Piac Zrt.-nél a földhasználati díj megfizetését. De nem titok, a város jelenleg rossz anyagi helyzetben van ezért az eddig meg nem fizetett pénzeket ideje behajtani” – fogalmazott Soós Attila.

Nem tehettek mást

Wiandt András arra is panaszkodott, hogy az önkormányzat inkasszóval terhelte a Miskolci Piac Zrt. számláját, ellehetetlenítve ezzel a cég működését. Soós Attila szerint ezt jogszabály írja elő, nem tehettek mást, nem volt mérlegelési lehetőségük. Az egy felemás helyzet, hogy az önkormányzat maga is részese ennek a cégnek... – mondta.

Az Ikeron Zrt. vezérigazgatója és a kereskedők képviselői arról is beszámoltak lapunknak, hogy nem értik, miért kellett a városnak a kistermelői napokat megnyitni, ezzel konkurenciát teremtve a Búza téri piacnak. Nem beszélve arról, hogy az elvett területtel kevesebb lett a parkolóhely – mondták. Az elnök erre így reagált: „Ha a konkurenciateremtés lett volna a cél, akkor beengedjük oda a kereskedőket is, de csak őstermelők árulhatnak a területen. A parkolóval kapcsolatban azt tudom mondani, sokszor nem valódi vevők használták, sokan azért ott álltak meg, mert ingyen van a parkolás. A városgazda azonban felméri, hogy a piac környékén található megállni tilos helyekből fel lehet-e szabadítani néhányat parkolónak. De hangsúlyozom, a vevők részéről még senki nem jelezte felénk, hogy gondot okozna a parkolás.”

"Blokkolnak minket a döntésekben"

Egy kézbe kerüljön a piac, az önkormányzat adja el kisebbségi tulajdonát az Ikeron Zrt.-nek – ezt szeretnék a kereskedők és a többségi tulajdonos is. És az önkormányzat? „Ez jól hangzik, de ezzel kapcsolatban eddig egyetlen komoly, hivatalos megkeresés sem érkezett felénk az Ikeron Zrt. részéről” – válaszolta Soós Attila. Ha lenne ilyen ajánlat, a város megfontolná? „Igen, megvizsgálnánk a javaslatot, nekünk sem jó, hogy egy rugalmatlan partnerrel kell együtt dolgoznunk” – fogalmazott.

Lát-e megoldást az önkormányzat és az Ikeron Zrt. közti vita, illetve a piac helyzetének a rendezésére? „Tárgyaltunk a bankkal és úgy tűnik, most sikerül elérnünk érdemi tehercsökkenést. Már csak azt kellene, hogy az Ikeron módosítsa az önkormányzat, cégen belüli döntési hatáskörét. Amíg ez nem valósul meg, addig nem tudunk kimozdulni erről a holtpontról, hiszen blokkolnak minket a döntésekben” – magyarázta. Hozzátette: arra nincs több száz millió forintja a városnak, hogy a többségi tulajdonos részét kivásárolja a piacból.

Wiandt András azt is kifogásolta, hogy dr. Kriza Ákos polgármester eddig nem tárgyalt velük. Valóban nem – mondta Soós Attila –, hiszen őt és a holding vezetőit bízta meg a tárgyalással. Hangsúlyozta: a bankkal már tárgyalt a polgármester, ennek köszönhetően talán sikerült megegyezniük az átütemezésről.

Az elnök azt fontosnak tartotta hangsúlyozni: a városnak nem érdeke, hogy a piac megszűnjön.

ÉM-NSZR


Kapcsolódó cikkek:

Folytatódik a kötélhúzásra emlékeztető cirkuszi mutatvány a Búza téri piac körül. A kötél pedig a kereskedők. Rajtuk rántanak jó nagyokat. Szántó Rita jegyzete.

tovább »

Miskolc - Az Ikeron szerint a piac, az önkormányzattal folytatott csatározás miatt nem üzemelhet rendesen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában