Helyi közélet

2011.06.07. 14:05

Az árvízvédelmi keret háromszorosára lenne igény Észak-Magyarországon

<p>Salgótarján &nbsp;(MTI) - A hárommilliárd forintos árvízvédelmi keretre 9,6 milliárd forintos igény érkezett be az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉMRFT) kiírására Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből - mondta Becsó Zsolt, a testület elnöke kedden.</p>

Becsó Zsolt egy más témában tartott salgótarjáni sajtótájékozón közölte: a három megyéből 93 pályázatot adtak be, a pályázók összesen 9 milliárd 669 millió forintnyi támogatást igényeltek. A kiírásra 67-en jelentkeztek Borsodból, 12-en Hevesből és 14-en Nógrádból.

A március végén zárult pályázatban 40 igénylőt elutasítottak. A hiánypótlások után 53 projekt maradt 5 milliárd 671 millió forintos összeggel, vagyis még a befogadott pályázatok igénye is majdnem kétszerese a rendelkezésre álló pénznek - tette hozzá.

Az elnök elmondta: az ÉMRFT második körben a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére írt ki pályázatot, 3 milliárd 100 millió forintos kerettel.

Mivel a két pályázat között átfedések vannak, várható, hogy erre is tízmilliárdos nagyságrendben érkeznek majd be pályázatok - mondta.

Az új kiírásban annyi változás van az árvízvédelmi pályázathoz képest, hogy lehetőség nyílik belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére is, és záportározók, új árvízi tározók építése esetén a támogatás felső határa már nem 250, hanem 500 millió forint.

Becsó Zsolt úgy fogalmazott: a pályázatok nagy része árvízi védekezéshez kapcsolódik, és szinte mindegyik igény jogos, így nincsenek egyszerű helyzetben a döntéshozók.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy évben "hatalmas és indokolatlan" aránytalanságok alakultak ki régión belül az árvízvédelmi, belterületi csapadékvíz-elvezetés, tározóépítés támogatásaiban.

Közölte: ebben az időszakban közel 17 milliárd forintos támogatást ítélt meg a korábbi testület, ebből Borsod megye 10, Heves megye 6, Nógrád megye 1 milliárd forintot kapott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában