Helyi közélet

2011.06.07. 09:12

"Abaúji fegyvertanya": Kellett egy bűnbak – véli a megvádolt férfi

<p>Miskolc -&nbsp;Megcáfolható szakértői vélemény a vád alapja az "abaúji fegyvertanya" ügyében?</p>

Fegyverszakértők csatájára lehet számítani hamarosan az „abaúji fegyvertanya”-ügyben indult büntetőeljárás során – legalábbis erre lehet követeztetni azon dokumentumok alapján, amelyeket az ügy elsőrendű vádlottja osztott meg munkatársunkkal.

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy a megyei főügyészség vádat emelt egy Alsóvadász határában lévő tanya tulajdonosa, az ő élettársa és két férfi ellen különböző, fegyverek tartásával kapcsolatos bűncselekmények miatt. A történet szálai két évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda közleményben tudatta, hogy egy abaúji tanyán 32 darab CZ-58-as szlovák gépkarabély, egy lángszóró, számos haditechnikai eszközt és lőszert is foglaltak le, majd egy későbbi házkutatás során további 28, a korábban lefoglaltakhoz hasonló gépkarabélyt, 32 különböző kaliberű éles lőszert, két kézigránátot, egy páncéltörő gránátot és fegyveralkatrészeket is találtak.

Az NNI újra megjelent a tanyán

A tanya tulajdonosát előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, majd hónapokkal később házi őrizetbe került, aztán lakhelyelhagyási tilalom alatt állt. Házi őrizete során munkatársunk otthonában látogatta meg, majd lapunkban beszámoltunk róla, hogy a tanyatulajdonos megmutatta azoknak a „fegyvereknek” a hű másait, amelyeket az NNI lefoglalt tőle. E négy „fegyver”, csakúgy, mint a korábban lefoglaltak, rendelkeztek a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft. (PKLV Kft.) tanúsítványával, melyből kiderül, hogy azok vagy színházi kellékfegyverek vagy riasztófegyvernek minősülnek. Cikkünk nyomán az NNI újra megjelent a tanyán, és e fegyvereket is lefoglalta, és a tanya tulajdonosának neje ellen is eljárást indított. Az NNI által felkért szakértő szerint némi kézimunkával e fegyverek éppúgy élesíthetők, mint a korábban megvizsgált alkalmatosságok, ezért fegyvernek minősítette azokat, sőt, az NNI megbízásából két fegyvert – a lövedék betöltése illetve kilövése megakadályozása céljából a hatástalanítás során beépített keresztcsapok eltávolításával – vissza is élesített.

Az utóbb lefoglalt fegyvereket a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazságügyi fegyverszakértői is megvizsgálták, és megállapították, hogy azok a törvény szerint színházi fegyvernek minősülnek, mert a rajtuk elvégzett átalakítások miatt csak vaktöltény elműködtetésére alkalmasak, éleslőszert be sem lehet tölteni a töltényűrbe.

A vád alapja az NNI által felkért fegyverszakértő véleménye – aminek ellent mond a tanúsítványt kiadó PKLV és a szakértői intézet igazságügyi fegyverszakértőinek véleménye is, ezért az NNI szakértőjének a bíróság előtt kell majd megvédenie álláspontját.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc – A helybeliek nem tudtak arról, hogy az erdőben lévő tanyán fegyverazenált tart a tulajdonos.

Miskolc - Négy embert vádoltak meg az abaúji fegyvertanya ügyében indult nyomozás végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában