Helyi közélet

2011.02.26. 16:58

Biogazdálkodási program indul Hernádszentandráson

<p>Hernádszentandrás - Biogazdálkodáson alapuló oktatási és foglalkoztatási program indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson.</p>

A hátrányos helyzetű kistelepülésen másfél év alatt 25 ember tanulhatja meg a biogazdálkodás alapjait, fortélyait. Minderre egy sikeres európai uniós pályázat ad lehetőséget. Ezáltal 28 millió forintot nyert a falu önkormányzata, amely a Pro Cserehát Egyesülettel, valamint a gödöllői Szent István Egyetemmel fogott össze a program sikere érdekében.

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere a projektindító sajtótájékoztatón elmondta: a program résztvevőinek kiválasztásával egyidőben a falu központjában elkezdődik annak a mintegy hatezer négyzetméteres mintagazdaságnak a kialakítása, ahol melegházi és szabadtéri növénykultúrákat termelnek majd. A projekt megismeréséhez és a terület bejárásához ad majd útmutatást az a pihenőpark, ahol információs táblákat helyeznek el. A tervek szerint a termelés kora tavasszal kezdődik. A résztvevők képzése elsősorban a gyakorlatra alapul. A tananyag 28 egység, vagyis 28 heti alkalom. Az oktatás részeként - a növényismeret elsajátításánál - a gyakorlatban több növényt párhuzamosan, több héten át, a kerti növekedésük szakaszait figyelemmel kísérve tanulmányozzák majd a résztvevők - közölte a polgármester. A résztvevők egy része kereset kiegészítésként, mások fő tevékenységként végeznék a gazdálkodási munkát Hernádszentandráson.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában