Helyi közélet

2010.11.05. 14:58

Lépésről lépésre Borsodbótán

<p>Borsodbóta - Nyolcvan hátrányos helyzetű álláskereső ember ül rendszeresen az iskolapadba Borsodbótán, hogy lépésről lépésre megtanulják: milyen ruhában és milyen tudásszinttel kell megjelenniük a munkaerőpiacon.</p>

A foglalkoztatási problémák enyhítésére Borsodbóta - az ország egyedüli munkáspárti - polgármestere pályázatokba kapaszkodott. Gulyás János a ’90-es évek elejétől kapcsolatba került a Soros Alapítvánnyal, akiknek támogatásából iskolai fejlesztéseket hajtottak végre. Az uniós pályázatok közül először a „Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” elnevezésű projektbe vontak be 50 halmozottan hátrányos helyzetű embert. Ők Sáta és Borsodbóta községben erdőtelepítést, patakmeder tisztítást és közterület karbantartást végeztek, és javították a települések szociális ellátását.
- Az alacsony iskolai végzettségűek integrációs programjába olyan embereket igyekeztünk megnyerni, akik hosszú évek óta nem találtak munkát, és akik a munkaerőpiaccal kapcsolatban már minden reményüket elveszítették. Az Ózd térségi projekthez 240 tartós munkanélküli közül válogattunk, így sikerült megtalálni azt a 80 embert, akik vállalták a beiskolázást – nyilatkozta Gulyás János projektmenedzser.

A kiválasztás óta ezek a szociális munkások követték nyomon a kijelölt embereket, és ha kellett, finoman rákényszerítették őket a foglalkozáson való részvételre. Érkeztek Borsodbótára felnőttképzési szakemberek az ország számos pontjáról, hogy megtartsák a személyiségfejlesztő, pályaorientációs és álláskereső tréningeket. Ezek célja a munkaerőpiacra történő visszajutás elősegítése.
- Ezek az emberek szeretnének önmagukért tenni, de néhányuknál vannak korlátok, amelyeket nem tudnak leküzdeni – ezt már Bujtor István pécsi felnőttképzési szakember nyilatkozta, aki az első hetekben segítette a program indulását. Tapasztalatai szerint ezek az emberek tisztán látják helyzetüket és akarnak tenni a kilábalásért, de legfőképpen a gyerekeik jövőjéért küzdenek.
A program lebonyolítása, a 80 fő másfél éves oktatása 68 millió forintba kerül, ám a mentorok azt szeretnék, ha év végén nem érne véget a folyamat. Segíteni fogják a végzősöket a munkahelykeresésben, és az önkormányzatoknál megüresedett állások betöltésénél előnyt élveznek az arra alkalmas emberek.
- Marosréti Ervin -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában