Helyi közélet

2010.11.03. 17:34

Újra ház, a Hit segítségével Felsőzsolcán

<p>Felsőzsolca - Nyíregyházi Hit Gyülekezet Szociális Szolgálatának önkétesei a beköltözés előtti utolsó simításoknál tartottak szerdán.</p>

A Felsőzsolcát ért katasztrófa után nyomban elhatároztuk, hogy segítünk az árvízkárosultaknak – meséli Barkóczi László, a Nyíregyházi Hit Gyülekezet Szociális Szolgálatának aktivistája a Petőfi utcai 13. szám alatti portán, ahol vagy húsz önkéntes szorgoskodik, hites pólókban. – Kedvezett nekünk az őszi szünet, így most diákok is be tudtak kapcsolódni az önkéntes munkába. A fiatalok takarítanak, több lány az ablakot mossa. Ezek már a beköltözés előtti pillanatok. Megtudjuk, a nyíregyházi önkéntesek 40-en, már az árvíz utáni első héttől a romeltakarításból is kivették a részüket. Aztán pedig elhatározták, hogy 3 házat rendbe is tesznek. Miként választottak?

– Házról házra jártunk. Kimondottan olyan embereket kerestünk, akik igencsak rászorultak a segítségre. Erzsike néni és Feri bácsi is ilyen volt, nagyon megtörte őket a veszteség – mondja az aktivista. – Ráadásul mindketten rokkantnyugdíjasok.

Az említett háztulajdonosok is előjönnek. Szabó Ferencné, Erzsike botjára támaszkodva elmeséli, miként élték át és túl a megrázkódtatást.

Nem is hallottak róluk

– Hajnalban költöztettek ki bennünket, másnap a férjem visszajött, csónakokkal mentette ki a féltett dolgokat. Először az egyik, majd a másik iskolában húztuk meg magunkat, később pedig miskolci rokonok hívtak magukhoz – meséli a feleség. – A biztosító fizetett ugyan, de az kevés lett volna a felújításhoz.

Erzsike, mint mondja, „nem különösebben” vallásosak, s míg az ajtajukon be nem kopogtattak, addig a Hit Gyülekezetről az égvilágon semmit sem hallottak...

Fogadhatják az unokákat

Mit tettek azóta? Felszedték a padlózatot, leverték a vakolatot, felverték 20 centi mélyen az aljzatbetont, majd 4 hónapig várakoztak, hogy az épület kiszáradjon. Ehhez a máltaiaktól kaptak segítségül szárítógépeket. Aztán, amint lehetővé vált, hozzáláttak, hogy mindezt pótolják. Folyamatosan 5-en dolgoztak itt. A falakat üde színre festették, hogy ezzel is javítsák a háziak kedvét. Úgy számolják, a munka és az anyag, amit segítségképp nyújtottak, mintegy 1,2 millió forint értékű.

Szanitter Zoltán lelkész érkezéséig bejárjuk a házat, amelybe szerdán már a bútorok is a helyükre kerültek. Még az ajtók mázolása van hátra, de azzal sem várnak egy napot sem.

A házaspár végre ismét a megszokott helyén alhat. Nagyon várják már, hogy vendégül láthassák ismét két kisunokájukat.

Megtapasztalták

- Feladta a leckét a helyzet, amit itt tapasztaltunk, sok szempontból is. Egyrészt közelről látni, mi pusztítást végzett az ár, hogy milyen helyzetbe sodort embereket a víz. Erzsike nénin és Feri bácsin is megesett a szívünk, látni őket reményvesztetten, hiszen elúszott az egész életük. Másrészt szakmailag sem volt egyszerű feladat, mállott itt minden. Ráadásul bűzlött is, már csak a szagtól is emberpróbáló feladat volt itt dolgozni. Az elején a romeltakarításból a feleségem is kivette a részét, így minden hazatérésemkor be kellett számolnom róla, mire jutottunk aznap. Eddig ilyen katasztrófát közelről nem láttunk, nem tapasztaltunk. Most már az ember bele tudja képzelni magát egy ilyen helyzetbe. Jó érzés segíteni, ami egyúttal erőt is ad: ha mi sodródnánk bajba, bizonnyal rajtunk is segítenének - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Kecskeméti Tamás kőműves.

- Szalóczi Katalin -


 Egyebet is

A Szabolcsi Szimfonikus Zenekar októberi segélykoncertjének bevételéből és az ottani felajánlásokból, a kertvárosi adakozók  – kertvarosert.hu - illetve a Nyíregyházi Hit Gyülekezete Szociális Szolgálata adományaiból rengeteg felsőzsolcai lakó részesedett. Több mint 1 millió forintnyi élelmiszer, ruha, bútor és egyéb segélyszállítmányon kívül a helyreállításban való segédkezéssel is támogatták a rászorultakat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában