Helyi közélet

2010.09.16. 08:19

Olykor az APEH is "szüretel"

<p>Miskolc, Sály, Tibolddaróc - A borosgazdák lélekben már felkészültek az idei szüret idejére beharangozott ellenőrzésekre is.</p>

Szabó János előre nem tudta megmondani, hány emberrel szüretel majd.

– Nagyon változó, főképp attól függ, a vevő kereskedő mit jelez, mennyi szőlőt tud fogadni másnap. Lehet hogy 4, de lehet, hogy 15 idénymunkásra van szükség. Ám akkor még nem biztos, hogy aki az esti körbetelefonálásnál igent mondott, az másnap meg is jelenik – mondja a tibolddaróci szőlősgazda. Úgy tartja, az egész nem olyan nagy gond, mint régen, mert amióta nemigen éri meg a szőlővel foglalkozni (tavaly kilójának önköltsége 45 forint, miközben 33-at kínál érte a felvásárló) a korábbinál jóval kisebb területen gazdálkodik. Még nemigen tudja pontosan, mi a teendője, de majd a könyvelője kiokosítja.

Maradandó emlék

– Biztos, hogy élni fogok az egyszerűsített bejelentéssel. Egyrészt, mert becsületes ember vagyok, másrészt az 500 forint nem jelentős összeg, harmadrészt pedig pár éve nagyon megjártam. Pedig akkor sem akartam svindlizni, be is szereztem 54 ezer forintért a bélyegeket előző nap, csakhogy szüret reggelére szakadni kezdett az eső. Aztán megcsendesedett, kocsival kimentünk a hegyre. A sár miatt kissé távolabb álltam meg a kocsival, benne a bélyegekkel. Gondoltuk, megnézzük, egyáltalán lehet-e szüretelni. Alig kezdtük el a munkát, ismét eleredt, tanakodtunk, folytassuk-e, mikor megjelentek az ellenőrök. Minden magyarázat hiábavaló volt: 540 ezer forintra büntettek. 10 hónapig fizettem részletekben.

Más útja is lenne

Szente Imre (amúgy a Bükki Borvidéki Tanács elnöke) saját kft.-je keretében szüretel. Úgy véli, nem lett egyszerűbb a bejelentés új módja, ráadásul 3 szőleje közül 1-ből telefonálni sem lehet, s mire 80-100 embert bediktál, már dél van.

– Persze, előre el lehetne készíteni a listát, s utána interneten lehetne bejelenteni, de előre nem tudni, ki jelenik meg tényleg reggel. Valószínűleg a mobil internet lehetőségét választom. Egyszerűbb lenne a francia gyakorlatot követni: adott szőlőterület után fizetnénk a járulékot, mondjuk 1 hektár után 20 ezer forintot. A normatív eljárás mellett mentesülnénk a fölösleges hercehurcától és az állam is biztos bevételhez jutna. Mindenesetre én a gépesítésre törekszem, felébe kerül, mint a gépi munka.

Amúgy Szente Imre kft.-jének is volt már „szerencséje” az ellenőrökhöz. Mint meséli, vagy 130-an dolgoztak a tőkék között, amikor megjelent 8 rendőr és 3 ellenőr, s mindenkit felszólítottak, hogy függesszék fel a munkát. Az elnök elismeri, az ellenőrzéshez joga van a hatóságnak, de úgy véli, a munka leállításához nincs.

 

Két kérdés, két válasz

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó ellenőrzésekkel kapcsolatos kérdéseinket az APEH Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának tettük fel.

1. Segítő családtagokat be kell-e jelenteni, ha szüretelünk, és mivel igazolható a rokonság?
Amennyiben a családtagok ellenérték nélkül nyújtanak segítséget bejelentési kötelezettség nem áll fenn. Ha az ellenőrzés során a foglalkoztatott és a foglalkoztató nyilatkozata, illetve a helyszínen megkérdezettek tanúvallomása a rokoni kapcsolatra és ellenérték nélküli munkavégzésre egybehangzó, valamint igazolt a személyazonosság is, általában további igazolás nem szükséges. Amennyiben az eset nem egyértelmű, az adóhatóság a helyszíni ellenőrzést követően bizonyítási eljárást folytat le, amelynek keretében tisztázza a rokoni kapcsolatot is.

2. Melyek az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések eddigi tapasztalatai?
Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóhatósági tapasztalat, hogy azok a vállalkozások, amelyek a foglalkoztatásnak ezt a formáját választják, lényegesen nagyobb arányban teljesítik a bejelentési kötelezettségüket, mint korábban az alkalmi munkavállalói könyvnél a könyvbe való bejegyzést.

 

A bejelentésről

A legfontosabb tudnivaló a bejelentésekkel kapcsolatban, hogy a bejelentést mindenképpen a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni, elektronikus úton vagy akár telefonon.
Mindkét esetben szükséges azonban az ügyfélkapun előzetesen regisztrálni. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében ezt a regisztrációt már az APEH ügyfélszolgálatokon is el lehet intézni.
A mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatott munkavállaló után fizetendő közteher mértéke naponta 500 Ft.


 

 


 Kapcsolódó cikkek:

Ha szüret, akkor adóellenőrzés (is)

eszak | 2010.09.15 08:10
Miskolc - A szüret hagyományos „kellékei”: szőlő, olló, puttony, szüretelők... – s amire még számítani lehet, az adóellenőrzés.

Nézőpont: A kaláka halála

eszak | 2010.09.15 07:51
Csak kevesek által vitatott alapvetés jelen társadalmi berendezkedésünkben, hogy a közteherviselés szükséges, ahhoz, hogy út és vasút épüljön, este világítson a kandelláber, a gyerek ingyen vagy szerény térítés fejében szippanthassa magába a tudományokat és a képviselők reményeink szerint egyre kevesebben, egyre szerényebb luxusautókban közlekedjenek. Pap Gyula jegyzete.


// <![CDATA[

</script>

<p>

<hr />

</p>

</strong><strong></strong>

// ]]>

// ]]>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában