Helyi közélet

2010.09.10. 09:55

Hamarosan Tokaj-Hegyaljára érkeznek az UNESCO szakértői a világörökségi ügyben

<p>Szeptember 20-a és 24-e között Magyarországra látogatnak az UNESCO és az ICOMOS szakértői.</p>

A hivatalos látogatás célja, hogy a szakértők tanulmányozzák: a tervezett szalmatüzelésű erőmű milyen hatással lehet a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire és ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg - olvasható a világörökség.hu honlapon. A szakértőket a magyar kormány hívta meg idén áprilisban.

A két szakértő a helyszín bejárása mellett konzultációkat folytat majd az illetékes állami szervek képviselőivel, így a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőivel, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőivel, munkatársaival, továbbá az érintett önkormányzati szervekkel. Ezek között is Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzatának vezetőivel, valamint a világörökségi helyszínen érintett 27 önkormányzat képviselőivel, kiemelten is a szerencsi önkormányzat vezetőivel, képviselőivel, a szerencsi szalmatüzelésű erőmű beruházójával, a BHD Zrt.-vel, továbbá a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával és egyéb borász egyesületek, valamint más érintett szakmai és civil szervezetek képviselőivel.

A két szakértő: Susan Denyer, (építész, az ICOMOS Nagy-Britanniai Nemzeti Bizottságának főtitkára), az UNESCO képviseletében pedig Pierre-Marie Tricaud, (tájépítész, a Francia Tájképszövetség alelnöke) - részletes jelentést készít majd missziójáról, melyről tájékoztatást kap az UNESCO Világörökség Bizottsága és Magyarország is.

A tanácsadói missziót a szakemberek két okból tartják fontosnak: egyrészt annak alapján a Világörökség Bizottság dönthessen a helyszín megőrzési állapota kérdésében a 2011 júniusában megrendezendő 35. ülésszakán, másrészt hogy Magyarország a független nemzetközi szakértők véleménye alapján megtegye a szükséges lépéseket a világörökségi helyszín értékeinek védelme érdekében és erről 2011. januárban beadandó megőrzési állapotjelentésében tájékoztathassa a Világörökség Bizottságot.

A misszió szervezője a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretében működő Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága. A közlemény szerint a szabályoknak megfelelően a szakértők munkájuk során nem adhatnak nyilatkozatot a sajtónak, mivel megállapításaikat és jelentésüket először a küldő szervezetek részére kell benyújtaniuk. A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága, amint birtokába kerül, megfelelő módon nyilvánosságra hozza majd az UNESCO-ICOMOS misszió jelentését. Ez - előrejelzésük szerint - várhatóan az év végéig megtörténik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában