Helyi közélet

2010.08.23. 10:03

Klinikai tünetek a kutyáknál is

<p>Miskolc - A szakemberek szerint Brazíliában 1980 óta egyre gyakrabban fordul elő az emberi leishmaniosis, elsősorban olyan városi környezetben, ahol a kutyáknál nem tapasztaltak klinikai tüneteket, de szerológiailag mégis fertőzöttnek bizonyultak.</p>

A velük egy környezetben élő lepkeszúnyogok a kutyákon való vérszívást követően fertőzték a humán lakosságot pusztító hatékonysággal. A brazil egészségügyi hatóság 1984 és 1996 között 96 millió dollárt költött a szúnyogpopuláció elleni védekezésre: 1 millió háztartásban rendszeresen végeztek rovarirtást, 6,5 millió kutyát vizsgáltak és ezek közül sajnálatos módon ki is irtották a 150 000 pozitívnak bizonyult állatot. Bár ezekkel a rendkívüli mértékű, és költségű intézkedésekkel sikerült stabilizálni a humán esetek számát, a leishmaniosis továbbra is ezrével fordul elő évente és az esetek 5 százaléka végzetesnek is bizonyult.

ÉM


Kullancsveszély: oltassunk!

eszak | 2010.08.23 09:56
Miskolc - Nő a kullancsveszély hazánkban: a globális felmelegedés is oka lehet.

<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában